| Autor: redakcja6

Przekroczenie kwoty mlecznej w bieżącym sezonie 2013/2014 wciąż możliwe

Z najnowszych danych Agencji Rynku Rolnego wynika, że w okresie od kwietnia do końca września 2013 roku do podmiotów skupiających w Polsce mleko dostarczono 5,1 mln ton surowca, czyli o niespełna 0,2% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego sezonu. Niemniej eksperci przewidują, że kontynuacja tej tendencji przyczyni się przekroczenia przyznanej kwoty również w sezonie 2013/2014.

Przekroczenie kwoty mlecznej w bieżącym sezonie 2013/2014 wciąż możliwe
Jak poinformowała FAMMU/FAPA, stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 6 miesiącach roku kwotowego 2012/2013 wyniósł 52,73%, a szacunkowy stopień wykorzystania kwoty krajowej dostaw osiągnął pułap 51,72%.
 
We wrześniu bieżącego roku do punktów skupujących trafiło 829,8 mln kg mleka, czyli o 2,81% mniej w stosunku do danych z lipca, ale o 0,2% więcej niż przed rokiem.
 
Przydział kwoty dostaw hurtowych na sześć miesięcy sezonu 2013/2014 ukształtował się na poziomie 4,95 mln ton, przy założeniu, że kwota sprzedaży bezpośredniej obejmie 0,16% całkowitej kwoty mlecznej. W związku z czym obecny limit przekroczony jest już o około 2,98%. W tym samym czasie rok wcześniej obserwowano ponad 2% przekroczenie kwoty szacowanej na 6 miesięcy.
 
Według prognoz ekspertów, w przypadku gdy dynamika skupu mleka z ostatnich miesięcy będzie nadal utrzymywana, w następnych miesiącach może dojść do przekroczenia przez Polskę kwoty krajowej w sezonie 2013/2014.
 
Przysługująca Polsce kwota krajowa wynosi 10,0558 mln ton i jest podzielona na sprzedaż bezpośrednią oraz dostawy hurtowe.
 
W przypadku przekroczenia limitów przyznanych Polsce przez Komisję Europejską, producenci mleka będą zobowiązani opłacić karę, która wynosi w tym roku 27,83 euro/100 kg mleka wyprodukowanych ponad limit, tj. około 1,2 zł/kg.
 
Jeśli dojdzie do przekroczenia kwoty mlecznej w bieżącym sezonie będzie to już trzeci taki przypadek od czasu wejścia Polski do Unii Europejskiej.


Tagi:
źródło: