| Autor: redakcja1

Rynek mleka i jego przetworów (IX-X 2015)

Od połowy września notuje się stopniową poprawę koniunktury na globalnym rynku mleka, co przekłada się na wzrosty cen trwałych produktów mlecznych na giełdach towarowych - zauważają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Rynek mleka i jego przetworów (IX-X 2015)

Ceny masła i mleka na giełdach

Na giełdach europejskich ceny masła i mleka w proszku w październiku były o 9-13% większe niż we wrześniu. Za masło płacono 2738 EUR/t, za chude mleko w proszku 1746 EUR/t, a za pełny proszek mleczny 2135 EUR/t. Sery dojrzewające zdrożały o 1 2% do 2470-3000 EUR/t. Także na giełdzie w Chicago i na giełdzie Fonterra w Oceanii zaobserwowano zwyżkę cen artykułów mlecznych, w tym głównie mleka w proszku. Jedynie ceny masła na giełdzie w Chicago, po sporych wzrostach w sierpniu i we wrześniu, w październiku zmalały o kilka procent.

Ceny skupu mleka w kraju

Na rynku krajowym, pod wpływem sezonowego spadku dostaw, ceny skupu mleka we wrześniu zwiększyły się do 108,79 zł/hl, a więc o 0,9% w porównaniu do sierpnia, ale były o 12,7% mniejsze niż przed rokiem. Przeciętna cena skupu mleka za 9 miesięcy br. wyniosła 113,22 zł/hl i była o 19,4% mniejsza niż w porównywalnym czasie 2014 r.
 
Na targowiskach krowy mleczne podrożały o 0,5% do 3147 zł/szt., przy spadku cen jałówek o 6,4% do 1818 zł/szt. W odniesieniu do września 2014 r. krowy mleczne i jałówki były tańsze odpowiednio o 1,5 i 5,6%.

Ceny artykułów mlecznych

Niższa produkcja oraz większe ceny artykułów mlecznych na giełdach globalnych sprawiły, że we wrześniu zahamowany została zniżka cen zbytu trwałych przetworów mlecznych. Masło w blokach zdrożało o 2,1% w porównaniu do sierpnia, masło konfekcjonowane o 1,3%, przy zniżce cen masła z dodatkiem oleju o 0,7%. Ceny serów dojrzewających podniosły się o 0,9-2,3%.
 
Jak zauważają Jadwiga Seremak-Bulge i Teresa Zdziarska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, chude mleko w proszku zwiększyło swoją wartość o 0,4%, przy dalszym spadku cen pełnego proszku mlecznego o 1,9%. Podrożało również chude i półtłuste mleko UHT o 0,6-1,1%, śmietana o zawartości 12% tłuszczu, tłuste mleko w folii o 0,4-0,5% oraz minimalnie serek homogenizowany smakowy. Zaobserwowano z kolei spadek cen jogurtu owocowego o 2,3% oraz mleka skondensowanego o 1,2%. Potaniał też serek typu „Almette” o 3,3%, a także twarogi o 0,2-0,3%. Ceny pozostałych przetworów mlecznych pozostały na poziomie z sierpnia.  
 
W związku z tym ceny zbytu przetworów mlecznych we wrześniu były przeciętnie o 0,2% mniejsze niż w sierpniu. W odniesieniu do września 2014 r. przetwory mleczne potaniały o 8%, o czym zadecydował głęboka zniżka cen chudego i pełnego mleka w proszku odpowiednio o 29 i 20%, serów dojrzewających o 15-16% oraz mleka UHT o 12 17% czy też masła w blokach o 3,8%, a konfekcjonowanego o 7-7,8%.

 



Tagi:
źródło: