| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (11.10.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (11.10.2020)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
W zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 5–11.10.2020 r. za masło w blokach uzyskiwano 15,16 zł/kg, a więc mniej o 4% niż w poprzednim tygodniu, ale więcej o 3% niż miesiąc wcześniej. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 17,64 zł/kg, a więc wyższej o 2% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 8%, a konfekcjonowane – o 4%.
 
W dniach 5–11.10.2020 r. krajowa cena zbytu OMP wyniosła 9,14 zł/kg i była niższa o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 0,4% niższa niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie za pełne mleko w proszku otrzymywano 11,78 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. OMP było tańsze niż przed rokiem o 4%, a PMP – o 3%.
 
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
 
Od połowy czerwca br. ma miejsce przewaga zniżkowych trendów cen masła na giełdzie w Chicago. W notowaniu z 9 października 2020 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 3 114 USD/t, a zatem niższym o 6,5% niż przed tygodniem i o 5% niż miesiąc wcześniej. Cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była jednocześnie o 33% mniejsza niż przed rokiem.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 480 USD/t, tj. więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 12% niż 11 września br. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 638 USD/t i była niższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 1,5 niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku cena PMP zmniejszyła się o 7%, podczas gdy cena OMP pozostała niezmienna.
 
Od końca sierpnia br. dynamicznie rosną ceny sera Cheddar. W notowaniu z 9 października br. za ten rodzaj sera na rynku amerykańskim płacono 5 837 USD/t, czyli więcej o 1% niż przed tygodniem i o 22% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku Cheddar był o 34% droższy.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!