| Autor: redakcja6

Spadek produkcji bydła w Unii Europejskiej (I-X 2013)

Według Komisji Europejskiej, w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2013 roku produkcja bydła wyrażona w tonach spadła w krajach Unii Europejskiej o 4% w stosunku do analogicznego okresu sprzed roku – podała FAMMU/FAPA.

Spadek produkcji bydła w Unii Europejskiej (I-X 2013)
W omawianym okresie produkcja bydła w UE-27 obniżyła się o 4,2%. Spadki wytwórstwa odnotowano w 20 krajach Wspólnoty, natomiast w pozostałych państwach produkcja wzrosła.

Największe spadki zanotowano na Cyprze (-18,7%), we Włoszech (-12,2%), w Grecji (-10,5%), Portugalii (-10,3%), na Litwie (-9,0%), w Luksemburgu (-6,6%), na Węgrzech (-6,2%), w Belgii (-5,9%), we Francji (-4,9%), w Niemczech (-4,4%), na Łotwie (-4,0%) oraz w Wielkiej Brytanii (-4,0%).
 
Natomiast wzrosty produkcji zaobserwowano w Bułgarii (+9,6%), na Malcie (+7,9%), w Irlandii (+5,3%), Estonii (+4,9%), Rumunii (+3,6%) oraz w Austrii (3,4%).
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!