| Autor: redakcja1

Sytuacja cenowa na rynku mięsa wołowego w Polsce i UE

Ceny skupu bydła w okresie styczeń-maj 2014 były mniejsze niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego – podaje Dorota Pasińska w ostatnim wydaniu Rynku Rolnego.

Sytuacja cenowa na rynku mięsa wołowego w Polsce i UE

O zniżkach cen skupu żywca wołowego w maju 2014 r. zadecydowała większa podaż, przy czym w tym czasie cena skupu cieląt zwiększyła się o 2% do 9,90 zł/kg w. ż.

 

Jak wynika z danych, Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej w III tygodniu czerwca ceny zakupu bydła, byków oraz krów były stabilne, przy znacznym zróżnicowaniu regionalnym.

 

Zdaniem specjalistki IERiGŻ, pomimo utrzymującego się trendu zniżkowego cen tuszy młodego bydła męskiego na rynku unijnym, polska wołowina jest w dalszym ciągu konkurencyjna cenowo. W trzecim tygodniu czerwca przeciętna cena rynkowa tuszy młodego bydła męskiego w Polsce zwiększyła się do 302,90 EUR/100 kg, a w UE zmalała do 370,87 EUR/100 kg. Ceny polskie były mniejsze o niemal 19% niż średnio w UE-28.

 

Rosnąca dynamika skupu żywca wołowego utrzymuje się. W maju 2014 r. skup żywca wołowego z wykluczeniem cieląt był wyższy niż przed rokiem o 1,8% i wyniósł 29 tys. ton w. ż. Skup cieląt jest minimalny, jego udział w łącznym kontyngencie skupu żywca wołowego i cielęcego był na poziomie 1,7%.

 

Jak zauważa Pasińska, w omawianym czasie wytworzono 17,1 tys. ton mięsa wołowego w wadze poubojowej ciepłej w zakładach przemysłu zatrudniających 50 i więcej pracowników, a więc to wzrost o 5,6% w skali miesiąca i 10,8% w obrębie roku.

 

Skup żywca wołowego z wykluczeniem cieląt w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2014 r. zwiększył się o 3,7% do 131,6 tys. ton, w tym okresie wytworzono 77,4 tys. ton mięsa wołowego w wadze poubojowej ciepłej w zakładach zatrudniających 50 i więcej pracowników, czyli to 0,1% zwyżka wobec zeszłego roku.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!