| Autor: redakcja1

Handel mięsem i żywcem wołowym z UE (I-V 2015)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do maja 2015 r. kraje Wspólnoty zaimportowały w ekwiwalencie mięsa w sumie 124,2 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, a więc o 5,2% mniej niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.

Handel mięsem i żywcem wołowym z UE (I-V 2015)

Import wołowiny do UE

Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii - 53,9 tys. ton, Urugwaju - 18,9 tys. ton oraz z Argentyny - 15,9 tys. ton. Udział tych trzech krajów w przywozie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 71,5%. W analizowanym okresie zaimportowano również 11,2 tys. ton wołowiny z Australii, 9,8 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 4,7 tys. ton z Nowej Zelandii. Przywóz tego gatunku mięsa z Botswany oraz Namibii wyniósł odpowiednio o 3,3 tys. ton oraz o 3,1 tys. ton, a ze Szwajcarii ukształtował się w granicy 2 tys. ton.

Eksport wołowiny z UE

Od stycznia do końca maja br. kraje Wspólnoty wyeksportowały w sumie 229,9 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, czyli o 9,2% więcej niż w analogicznym okresie 2014 r. Dostawy do Hongkongu, Libanu, Ghany, Wybrzeża Kości Słoniowej oraz Bośni i Hercegowiny zwiększyły się odpowiednio o 21,9% do 23,5 tys. ton, o 49,2% do 21,2 tys. ton, o 13,4% do 15,9 tys. ton, o 25,2% do 13,7 tys. ton oraz o 6,6% do 13,3 tys. ton.

 

Więcej tych towarów trafiło z Unii również do Szwajcarii o 1,3% do 11,4 tys. ton, Izraela o 37,5% do 4,6 tys. ton, Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii o 11% do 4,5 tys. ton oraz Chin o 19,8% do 3,9 tys. ton. Zmalał za to unijny wywóz do Algierii o 9,4% do 8,4 tys. ton, Libii o 11,7% do 6,8 tys. ton, a także do Angoli o 27,3% do 3,1 tys. ton.

UE eksporterem netto

W okresie styczeń-maj 2015 r. Unia pozostawała eksporterem netto w całkowitym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans wynoszący minus 38,4 tys. ton w handlu mięsem wołowym, tj. świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane, należy zauważyć, że Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.



Tagi:
źródło: