| Autor: redakcja11

USDA: Produkcja mięsa wołowego wzrośnie

Jak przewiduje amerykański departament rolnictwa w 2016 r. produkcja mięsa wołowego na świecie zwiększy się o 0,8% do 60,5 mln ton. Jednocześnie informuje, że w przyszłym roku wytwórczość wołowiny wzrośnie o kolejne 1,4% do 61,3 mln ton.

USDA: Produkcja mięsa wołowego wzrośnie

Produkcja mięsa wołowego

Eksperci FAMMU/FAPA podają, że na wzrost ten złoży się zwiększona produkcja mięsa wołowego zarówno w Stanach Zjednoczonych jak również w krajach Ameryki Południowej. Produkcja wołowiny w Australii obniży się zaś o 18,5% w 2016 r. oraz o 2,9% w 2017 r. Farmerzy na Antypodach zwiększą działania zmierzające do zatrzymywania zwierząt płci żeńskiej w stadach oraz odbudowy pogłowia bydła.

 

W 2017 r. więcej wołowiny wyprodukuje Brazylia (wzrost o 2% do 9,5 mln ton) oraz Argentyna (wzrost o 3,8% do 2,7 mln ton). Wzrost produkcji w Brazylii będzie wynikiem kontynuacji ekspansji eksportu tego gatunku mięsa, wspieranego przez relatywnie słabą wartość reala brazylijskiego oraz zwiększony dostęp do takich rynków zbytu, jak Chiny, Arabia Saudyjska oraz Stany Zjednoczone. Niewielki skok wytwórczości mięsa wołowego w Argentynie będzie wynikał z kolei z przyjętych zmian polityki nowego rządu argentyńskiego, tj. m.in. ze zniesienia podatku eksportowego oraz kwot wywozowych. Zachęci to farmerów do odbudowy pogłowia bydła oraz zwiększenia wagi zwierząt. 

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!