Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




W 2017 r. koszty w branży mleczarskiej wzrosły bardziej niż przychody

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Większa ilość przerobionego mleka oraz wyższy niż przed rokiem poziom cen zbytu produktów...

Większa ilość przerobionego mleka oraz wyższy niż przed rokiem poziom cen zbytu produktów mleczarskich wpłynęły na zdecydowany zwiększenie się przychodów firm zajmujących się przetwórstwem mleka. Warto jednak zauważyć, że koszty działalności wzrosty w większym stopniu niż przychody.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Jak wynika z danych Pont-Info, w 2017 r. przychody firm branży mleczarskiej, zatrudniających co najmniej 10 osób, zwiększyły się o 21,5% do rekordowego poziomu 34,1 mld zł. Przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka wzrosły w większym stopniu niż przychody firm zajmujących się produkcją artykułów spożywczych ogółem, co w efekcie spowodowało zwyżkę udziału tego sektora w przychodach branży spożywczej z 13,8 do 15,5%. Większe przychody branży mleczarskiej wynikały przede wszystkim z wyższych cen otrzymywanych za większość produktów. Ceny zbytu masła były o 52% większe niż w 2016 r. ceny serów Edam i Gouda wzrosły po 20%, a OMP o 2%. Kolejnym czynnikiem, oddziałującym na zwyżkę przychodów branży, był zwiększony przerób mleka - w 2017 r. do skupu trafiło o 4,7% więcej mleka niż przed rokiem.
 
Koszty działalności branży wzrosły w większym stopniu niż przychody, bo o 21,6% do 33,3 mld zł, co w spornym stopniu wynikało z wyższych cen płaconych producentom za mleko, gdzie cena skupu mleka była o 25,1% większa niż w 2016 r.
 
W wyniku wyższej dynamiki wzrostu kosztów niż przychodów, wskaźniki opłacalności mleczarni uległy minimalnemu spadkowi. Stopa zysku brutto zmalała z 2,38% w 2016 r. do 2,32% w 2017 r., a na poziomie netto zmniejszyła się z 1,94 do 1,84%. Na obniżkę rentowności wpłynęła przede wszystkim druga połowa roku, gdyż w I p. 2017 r. wskaźnik zysku netto wyniósł 3,05%, co było związane ze spadkiem cen zbytu większości produktów mleczarskich w IV kw. 2017 r. przy wzrastających cenach płaconych rolnikom za mleko.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl