| Autor: redakcja1

Wysokie ceny wołowiny na świecie

Od początku 2014 roku rosną globalne ceny wołowiny. We wrześniu indeks cen mięsa wołowego FAO był na poziomie 250 pkt. – podaje Bank BGŹ.

Wysokie ceny wołowiny na świecie

Ceny wołowiny na świecie

Zwyżka cen napędzana jest przez coraz większą konsumpcję przede wszystkim w krajach rozwijających się oraz ograniczenia produkcji w niektórych krajach, będących kluczowymi producentami tego rodzaju mięsa. Mimo wysokich cen, zwiększa się handel zagraniczny wołowiną. FAO przewiduje zwyżkę światowego handlu o 3,4 proc. do 9,3 mln ton.

Produkcja wołowiny

W związku z tym, produkcja wołowiny na świecie w 2014 r. zwiększy się o 0,8 proc. Tym samym kontynuując tendencję powolnego wzrostu, widoczną od kilku lat. Produkcja wzrasta w krajach rozwijających się, głównie w Ameryce Łacińskiej oraz w Azji.

W sprzyjającej sytuacji znajduje się Brazylia. Po wprowadzeniu przez Rosję w sierpniu 2014 roku zakazu na import wołowiny m.in. z UE, Kanady, Stanów Zjednoczonych i Australii, Brazylijczycy pozostali czołowymi producentami tego rodzaju mięsa, który ma możliwość wysyłki do Rosji. W wyniku sporego zainteresowania brazylijską wołowiną oraz wysokim cenom, rozwija się produkcja bydła w tym kraju, poza tym stymulowana jest przez zwiększenie się wydajności oraz rozwój genetyki.


W diametralnie odmiennej sytuacji znajduje się inny Argentyna. Ze względu na spory wzrost cen na rynku wewnętrznym, od początku 2014 roku rząd na różne sposoby ogranicza sprzedaż zagraniczną. W rezultacie przemysł koncentruje się na rynku krajowym, który absorbuje 90 proc. produkcji wewnętrznej, operując na minimalnie mniejszych marżach niż w odniesieniu do eksportu. Korzystne ceny na rynku globalnym powodują, że zwiększa się produkcja w Paragwaju i w Urugwaju.

FAO przewiduje dalszy umiarkowany wzrost produkcji w Chinach w 2014 r. Niemniej jednak, coraz większe spożycie mięsa powoduje, że państwo to nadal będzie zgłaszało na rynku globalnym zapotrzebowanie na znaczne ilości wołowiny.

W 2014 roku notowana jest zwyżka produkcji w Indiach. W dużej części jest to wynikiem realizacji rządowego programu wsparcia dla sektora. W efekcie czego FAO prognozuje, że Indie w 2014 r. zostaną wiodącym eksporterem wołowiny na świecie. Największymi rynkami zbytu są aktualnie rynki Azji i Afryki Północnej. Jednakże rosnąca popularność mięsa wołowego z Indii, wynika z jego dobrej jakości, a także jest objęte certyfikacją uboju rytualnego.

W krajach rozwiniętych prognozowana jest obniżka produkcji wołowiny. W Stanach Zjednoczonych długotrwałe niekorzystne warunki atmosferyczne spowodowały spadek wielkości stad. W rezultacie szacuje się wzrost zakupów na rynku globalnym, aby zrekompensować w krótkim okresie obniżkę krajowej produkcji. Niemniej jednak w Australii trwa proces odbudowy stad, w wyniku czego następuje zmniejszenie produkcji w 2014 roku oraz spadek eksportu.



Tagi:
źródło: