| Autor: redakcja1

Japonia: Eksport wołowiny Wagayu wzrósł o 20%

W pierwszych ośmiu miesiącach 2015 r. Japończycy wyeksportowali w sumie 890 ton wołowiny Wagyu, a więc o 21% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Jak podaje FAMMU/FAPA, przeciętna cena wysyłki, tej bardzo drogiej wołowiny, wyniosła 56 USD/kg.

Japonia: Eksport wołowiny Wagayu wzrósł o 20%

Eksport wołowiny Wagayu

Wołowina Wagyu trafiała w tym czasie do ponad 20 krajów na świecie. Najwięcej dostarczono jej do Hongkongu – więcej o 43% do 305 ton, Stanów Zjednoczonych o 28% do 111 ton, Singapuru o 34% do 97 ton, Kambodży – mniej o 56% do 80 ton oraz Tajlandii – wzrost o 60% do 59 ton.

Małe ilości mięsa wysłano również do Wielkiej Brytanii, Holandii i Niemiec, zaspokajając zwiększający się popyt na wołowinę Wagyu w tych krajach.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!