Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Analiza rynku drobiu i jaj (Q1 2014 r.)

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Na przestrzeni lutego i marca 2014 r. odnotowano wzrosty cen kurcząt brojlerów, w związku z...

Na przestrzeni lutego i marca 2014 r. odnotowano wzrosty cen kurcząt brojlerów, w związku z czym średnia cena żywca w I kw. zwiększyła się w odniesieniu do poprzedniego kw. o 2%,czyli do poziomu 3,64 zł/kg – podaje Bank BGŻ.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Na rynku indyków w omawianym czasie wystąpiły 8% zniżki cen. W rezultacie czego przeciętna cena żywca indyczego w I kw. br. wyniosła 5,60 zł/kg i znalazła się w środku prognozowanego przedziału 5,53-5,66 zł/kg. Spadki cen w I kw. 2014 r. odnotowano także na rynku jaj konsumpcyjnych. Indeks cen jaj banku BGŻ w I kw. zmalał o 5% w stosunku do poprzedniego kw. i wyniósł 30,1 zł/100 sztuk.
 
Na rynku kurcząt brojlerów I kw. br. charakteryzował się znacznym, bo 14% wzrostem wstawień kurcząt broilerów w relacji rocznej. Jak wynika z danych GUS, po uwzględnieniu liczby kurcząt przeznaczonych do tuczu i danych o wymianie handlowej, w marcu odnotowano liczbę wstawień w granicach 76 mln sztuk. Analizując dane, proces produkcji trwa ok. 6 tygodni, gdyż zwierzęta te prawdopodobnie trafiły na rynek na przełomie kwietnia, maja tego roku, przełożyło się na nieznaczne zniżki cen na rynku.
 
W następnych miesiącach oczekuje się poprawy relacji popytowo-podażowej. Niezwykle istotnym czynnikiem wspierającym ceny jest obserwowany stały wzrost zamówień na nieprzetworzone mięso drobiowe z Polski.
 
Jak wynika z danych MRiRW w I kw. br. wielkość wysyłki dla tej grupy produktów zwiększyła się w obrębie roku o 11%. Co ważne, otóż utrzymuje się zainteresowanie polskim drobiem na rynku wewnętrznym. W związku z tym sprzedaż nieprzetworzonego mięsa drobiowego na rynku UE była w I kw. br. o 11% większa niż w analogicznym czasie przed rokiem.
 
Zwiększa się także sprzedaż na rynkach trzecich, w tym w Afryce Centralnej - Beninie i Hongkongu, gdzie kierowane jest 25% eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego. Jednakże dynamika wywozu na te rynki w I kw. br. była mniejsza niż w poprzednich kwartałach.
 
Wynika to z niższych o ponad połowę zamówień na polski drób ze strony naszych wschodnich sąsiadów, czyli Ukrainy, Rosji, Białorusi oraz z Chin. Odzwierciedleniem tego był spadek udziału tych krajów w wysyłce nieprzetworzonego mięsa drobiowego na rynki pozaunijne z 38% w I kw. 2013 do 14% w tym samym okresie w br.

Czytaj dalej na następnej stronie...

1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl