Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-07-24
-
Handel zagraniczny zbożem
2024-07-24
Poznaj produkty
-
FoliarActiv PK
2017-06-07 -
Traktorek Yanmar Ke-2D 4x4
2011-12-19 -
KOSIARKI KB Ciężka SAMASZ
2020-09-17 -
Karmniki metalowe
2011-05-18 -
Ładowarka teleskopowa JCB 520-55
2012-08-10
Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (07.05.2017)
Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 1 do 7 maja 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indyczek i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.
![Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (07.05.2017)](/limg/920/465/n//medialibrary/Y/YgWsFLk6.png)
Ceny drobiu w Polsce
Towar |
Polska |
|
Cena w zł/t |
Zmiana ceny [%] |
|
kurczęta typu brojler |
3218 |
-1,3 |
indory |
5140,1 |
-0,3 |
indyczki |
5142,6 |
0,2 |
kaczki typu brojler |
4588,1 |
-0,3 |
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych |
2235,9 |
1,3 |
W okresie od 1 do 7 maja 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych – o 1,3% do 2235,9 zł/t. Mniejszy wzrost odnotowano w przypadku indyczek – o 0,2% do 5142,6 zł/t. Z kolei notowania kurcząt typu brojler, indorów i kaczek typu brojler spały o odpowiednio – 1,3%, 0,3% i 0,3% do 3218 zł/t, 5140,1 zł/t i 4588,1 zł/t.
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały ceny skrzydeł z indyka o 3,9% do 4761 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 4956 zł/t, a najmniej w centralnym – 4468 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono także za uda z kurczaka, bo o 3,4% do 5480zł/t. Najdrożej było w makroregionie centralnym – 5673 zł/t, a najtaniej w północnym – 4892 zł/t.
Podrożały również skrzydła z kurczaka 2,9% do 5192 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 6110 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4482 zł/t.
W pierwszym tygodniu maja zwyżkę odnotowano też względem wątroby z kurczaka i filetów z piersi z kurczaka o odpowiednio – o 1,7% i 1,5% do 2485 zł/t i 13496 zł/t. Najwyższe ceny wątroby z kurczaka obowiązywały w makroregionie południowo-wschodnim – 3920 zł/t, a najmniejsze w zachodnim – 2261 zł/t. Z kolei w przypadku filetów z piersi z kurczaka największe ceny uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 14099 zł/t, a najmniej w centralnym – 13102 zł/t.
Nieznaczne wzrosty cen podrobów drobiowych – poniżej 1% dotyczyły także podudzi z indyka i filetów z piersi z indyka, których notowania ukształtowały się na poziomie 4616 zł/t i 16682 zł/t odpowiednio. W przypadku tych pierwszych najwięcej uzyskiwano w makroregionie pólnocnym – 5033 zł/t, a najmniej w centralnym – 4006 zł/t. Natomiast filety z piersi z indyka wyceniono najwyżej w regionie zachodnim – 17090 zł/t, a najniżej w centralnym – 16097 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...
![](https://img.youtube.com/vi/43Jfhl0gQaU/maxresdefault.jpg)