| Autor: redakcja6

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (07.05.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 1 do 7 maja 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indyczek i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (07.05.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3218

-1,3

indory

5140,1

-0,3

indyczki

5142,6

0,2

kaczki typu brojler

4588,1

-0,3

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2235,9

1,3


W okresie od 1 do 7 maja 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych – o 1,3% do 2235,9 zł/t. Mniejszy wzrost odnotowano w przypadku indyczek – o 0,2% do 5142,6 zł/t. Z kolei notowania kurcząt typu brojler, indorów i kaczek typu brojler spały o odpowiednio – 1,3%, 0,3% i 0,3% do 3218 zł/t, 5140,1 zł/t i 4588,1 zł/t.
 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały ceny skrzydeł z indyka o 3,9% do 4761 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 4956 zł/t, a najmniej w centralnym – 4468 zł/t.

Więcej w tym czasie płacono także za uda z kurczaka, bo o 3,4% do 
5480zł/t. Najdrożej było w makroregionie centralnym – 5673 zł/t, a najtaniej w północnym – 4892 zł/t.

 

Podrożały również skrzydła z kurczaka 2,9% do 5192 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 6110 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4482 zł/t.

W pierwszym tygodniu maja zwyżkę odnotowano też względem wątroby z kurczaka i filetów z piersi z kurczaka o odpowiednio – o 1,7% i 1,5% do 2485 zł/t i 13496 zł/t. Najwyższe ceny wątroby z kurczaka obowiązywały w makroregionie południowo-wschodnim – 3920 zł/t, a najmniejsze w zachodnim – 2261 zł/t. Z kolei w przypadku filetów z piersi z kurczaka największe ceny uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 14099 zł/t, a najmniej w centralnym – 13102 zł/t.
 

Nieznaczne wzrosty cen podrobów drobiowych – poniżej 1% dotyczyły także podudzi z indyka i filetów z piersi z indyka, których notowania ukształtowały się na poziomie 4616 zł/t i 16682 zł/t odpowiednio. W przypadku tych pierwszych najwięcej uzyskiwano w makroregionie pólnocnym – 5033 zł/t, a najmniej w centralnym – 4006 zł/t. Natomiast filety z piersi z indyka wyceniono najwyżej w regionie zachodnim – 17090 zł/t, a najniżej w centralnym – 16097 zł/t.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: