| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (1.01.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 25 grudnia 2016 r. do 1 stycznia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen indyczek i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (1.01.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3095,9
0,4
indory
5017,4
0,3
indyczki
4627,8
-0,4
kaczki typu brojler
4627,9
-1,4
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
1700,0
9,7

W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 9,7% do 1700 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen kurcząt typu brojler o 0,4% do 3095,9 zł/t oraz indorów o 0,3% do 5017,4 zł/t. W tym okresie potaniały jedynie kaczki typu brojler o 1,4% do 4627,9 zł/t i indyczki o 0,4% do 4627,8 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 25 grudnia 2016 roku do 1 stycznia 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, wątroby z indyka staniały o 8,4% do 4031 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4797 zł/t, a najmniej w centralnym – 4497 zł/t.

 

Mniej w tym czasie płacono za podudzia z indyka, bo o 4,5% do 3978 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 4017 zł/t.
 

2% zniżkę odnotowano w przypadku tuszek indyków patroszonych 73%, za które uzyskiwano 8829 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie centralnym – 8109 zł/t, a najtańsze w zachodnim – 9484 zł/t.
 

O 1,9% do 5395 zł/t zmniejszyły się ceny ud z kurczaka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 6013 zł/t, a najmniej w północnym – 4704 zł/t.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: