| Autor: redakcja3

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (13.01.2019)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż w dniach od 7 do 13 stycznia 2019 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indorów oraz kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (13.01.2019)
Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3183,3
0,0
indory
5777,3
0,1
indyczki
5450,2
0,0
kaczki typu brojler
4582,1
0,3
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2618
-1,6
 
W okresie od 7 do 13 stycznia 2019 roku wzrost cen zaobserwowano w obrębie kaczek typu brojler o 0,3% do 4582,1 zł/t.

Wzrosły ceny nastapił również wśród indorów o 0,1% do 5777,3 zł/t.

Cena spadła w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 1,6% do 2618 zł/t,

Bez zmian pozostały kurczęta typu brojler do 3183,3 zł/t oraz indyczki do 5450,2 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały wątroby z kurczaka o 11,8% do 2812 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 2842 zł/t, a najmniej w zachodnim – 2558 zł/t.
 
Również o 7,5% do 4396 zł/t zwiększyły się ceny wątroby z indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie centralnym – 4610 zł/t, a najmniej w północnym – 4219 zł/t.
 
Również wzrost odnotowano o 3,7% w przypadku skrzydła z kurczaka, za które uzyskiwano 5106 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 5749 zł/t, a najtańsze w południowo-wschodnim – 4312 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za podudzia z indyka, bo o 2,8% do 5253 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 6032 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4433 zł/t.
 
Podrożały również filety z piersi kurczaka o 2,1% do 13216 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 14260 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 12118 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: