| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (14.05.2017)

Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 7 do 14 maja 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen indyczek, indorów i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (14.05.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3203,0

-0,5

indory

5182,1

0,8

indyczki

5192,8

1,0

kaczki typu brojler

4592,9

0,1

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2114,8

-5,4

 

W okresie od 7 do 14 maja 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie indyczek – o 1% do 5192 zł/t. Mniejszy wzrost odnotowano w przypadku indorów i kaczek typu brojler o odpowiednio – 0,8% i 0,1% do 5182,1 zł/t i 4592,9 zł/t. Z kolei notowania kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych oraz kurcząt typu brojler spadły odpowiednio o 5,4 i 0,5% do 2114,8 zł/t i 3203 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały podudzia z kurczaka o 4,2% do 5214 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 6030 zł/t, a najmniej w północnym – 4475 zł/t.

O
4% do 4996 zł/t zmniejszyły się ceny nogi z kurczaka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 5904 zł/t, a najmniej w północnym – 4774 zł/t.

 
Z kolei o 3,9% spadła cena skrzydła z indyka do 4574 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4771 zł/t, a najniższe - w centralnym – 4347 zł/t.
 
W omawianym tygodniu maja zniżkę odnotowano też względem uda z indyka i uda z kurczaka o 1,3% odpowiednio do 9642 zł/t i 5411 zł/t. Najwyższe ceny uda z indyka obowiązywały w makroregionie zachodnim – 9928 zł/t, a najmniejsze w centralnym – 9118 zł/t. Z kolei w przypadku uda z kurczaka największe ceny uzyskiwano w makroregionie centralnym – 5622 zł/t, a najmniej w północnym – 5134 zł/t.
 
Potaniały również filety z piersi kurczaka o 1,2% do 13332 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 13968 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 12389 zł/t.
 
Mniej w tym czasie płacono także za skrzydła z kurczaka, bo o 0,4% do 5172 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 5852 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 4384 zł/t.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: