| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (19.02.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 13 do 19 lutego 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kaczek tupu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (19.02.2017)

Ceny drobiu w Polsce

Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3192,8
1,7
indory
5011,7
0,0
indyczki
4979,5
0,6
kaczki typu brojler
4619,9
-0,3
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2074,0
3,0

W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 3% do 2074 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen kurcząt typu brojler o 1,7% do 3192,8 zł/t, indyczek o 0,6% do 4979,5 zł/t, a także stabilizację względem cen indorów, które kosztowały 5011,7 zł/t. W tym okresie potaniały za to kaczki typu brojler o 0,3% do 4619,9 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 13 do 19 lutego 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, wątroba z indyka potaniała o 6,9% do 4136 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie centralnym – 4872 zł/t, a najmniej w północnym – 3835 zł/t.

Z kolei o 1,6% zmniejszyła się cena tuszek indyków patroszonych 73% do
8191 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie północnym – 9314 zł/t, a najniższe - w centralnym – 8064 zł/t.
 
O 0,6% do 15606 zł/t zmniejszyły się ceny filetów z piersi indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie północnym – 15957 zł/t, a najmniej w zachodnim – 14851 zł/t.
 
Potaniały również podudzia z kurczaka o 0,3% do 5017/t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 5396 zł/t, a najtaniej w północnym – 4410 zł/t.
 
Mniej w tym czasie płacono za skrzydła z kurczaka, bo o 0,2% do 4964 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 5698 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim - 4432 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: