| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (4.12.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 27 listopada do 4 grudnia 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen gęsi tuczonych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (4.12.2016)

Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3054,0

-1,4

indory

5004,3

-0,2

indyczki

4670,6

-0,1

gęsi tuczone

8683,0

1,5

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2079,5

-0,1

 

W analizowanym czasie największa zniżka dotknęła kurcząt typu brojler o 1,4% do 3054 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano spadek cen indorów o 0,2% do 5004,3 zł/t, indyczek o 0,1% do 4670,6 zł/t oraz kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 0,1% do 2079,5 zł/t. W tym okresie podrożały jedynie gęsi tuczone o 1,5% do 8683 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 27 listopada do 4 grudnia 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, wątroba z indyka zdrożała o 6,1% do 4279 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 4799 zł/t, a najmniej w północnym – 3816 zł/t.
 
3,3% zwyżkę odnotowano w przypadku podudzia z kurczaka, za które uzyskiwano 5395 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południowo-wschodnim – 6372 zł/t, a najtańsze w centralnym – 4773 zł/t.
 
O 1,9% do 2498 zł/t zwiększyły się ceny wątroby z kurczaka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 3609 zł/t, a najmniej w zachodnim – 2357 zł/t.
 
Podrożały również filety z piersi indyka o 1% do 16721/t, gdzie najdrożej było w makroregionie centralnym – 16832 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 16693 zł/t.
Więcej w tym czasie płacono za skrzydła z kurczaka, bo o 0,5% do 4935 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 5933 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4409 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 0,2% do 4377 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 4744 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 4316 zł/t.
 
Z kolei o 0,1% wzrosła cena udźca z indyka do 8472 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 9165 zł/t, a najniższe - w centralnym – 8078 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!