| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (6.11.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 30 października do 6 listopada 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen gęsi tuczonych oraz indyczek.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (6.11.2016)

Ceny drobiu w Polsce

Towar
Polska
cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3153,5
-0,2
indory
4999,9
-0,4
indyczki
4695,8
0,3
kaczki typu brojler
4566,6
-0,4
gęsi tuczone
7489,1
0,6
 
W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła gęsi tuczonych o 0,6% do 7489,1 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen indyczek o 0,3% do 4695,8 zł/t.
 
W tym okresie potaniały kaczki tupu brojler o 0,4% do 4566,6 zł/t, indory o 0,4% do 4999,9 zł/t oraz kurczęta typu brojler o 0,2% do 3153,5 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 30 października do 6 listopada 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, podrożały tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj - o 7,2% do 4942 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 6724 zł/t, a najmniej w centralnym – 5259 zł/t.
 
O 4,2% do 4326 zł/t zwiększyły się ceny wątroby z indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 4769 zł/t, a najmniej w północnym – 4116 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 3,2% do 4874 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie południowo-wschodnim – 4920 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 4812 zł/t.
 
2,7% zwyżkę odnotowano w przypadku udźca z indyka, za które uzyskiwano 8437 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 8814 zł/t, a najtańsze w centralnym – 7590 zł/t.
 
Z kolei o 1,9% wzrosła cena ćwiartki z kurczaka do 3573 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie centralnym – 3668 zł/t, a najniższe - w południowo-wschodnim – 3377 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za filety z piersi indyka, bo o 0,1% do 16369 zł/t. Najdrożej było w makroregionie centralnym – 16518 zł/t, a najtaniej w północnym – 16319 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!