| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (6.11.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 30 października do 6 listopada 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen gęsi tuczonych oraz indyczek.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (6.11.2016)
W dniach od 30 października do 6 listopada br. doszło do spadków cen nóg z kurczaka o 7,7% do 5168 zł/t, za którą najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim - 8348 zł/t, a najmniej w północnym – 4727 zł/t.

Ponadto zniżkom uległy również ceny tuszek indyków patroszonych 73% o 1,5% do 7813 zł/t, skrzydeł z kurczaka o 0,6% do 4919 zł/t, filetów z piersi kurczaka o 0,5% do 12477 zł/t, podudzia z kurczaka o 39% do 5356 zł/t, uda z kurczaka o 1,8% do 5469 zł/t, skrzydła z indyka o 3,7% do 4287 zł/t oraz podudzia z indyka o 1% do 4158 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
4942
7,2
5581
5259
 
 
6724
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4874
3,2
4812
4870
4920
4856
tuszki indyków patroszonych 73%
7813
-1,5
10412
7650
 
 
8145
ćwiartki z kurczaka
3573
1,9
3479
3668
3377
3594
skrzydła z kurczaka
4919
-0,6
5865
4502
4699
5387
filety z piersi kurczaka
12477
-0,5
11734
12417
10998
13477
nogi z kurczaka
5168
-7,7
4727
5192
8348
5083
podudzia z kurczaka
5356
-3,9
4680
5346
6198
5586
uda z kurczaka
5469
-1,8
4805
5616
6330
5587
filety z piersi indyka
16369
0,1
16319
16386
 
 
16518
skrzydła z indyka
4287
-3,7
4558
3999
 
 
4432
udźce z indyka
8437
2,7
8814
7590
 
 
8601
podudzia z indyka
4158
-1,0
4346
4033
 
 
4311
wątroby z kurczaka
2557
0,0
2487
2399
4156
2333
wątroby z indyka
4326
4,2
4116
4281
 
 
4769



Tagi:
źródło: