Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Ładowarki teleskopowe Weidemann 3080T
2020-08-11 -
Strongertube PACELUM
2020-04-06 -
Ładowarki STRIEGEL model 160DY/A
2014-07-10 -
Leasing Finansowy
2016-05-16 -
Wał uprawowy PROGRES
2014-04-04
W 2015 r. eksport polskiego mięsa i podrobów z drobiu wzrósł o prawie 20%
W 2015 r. zaobserwowano spory wzrost wywozu z Polski mięsa i podrobów z drobiu, choć dynamika zwyżki była nieco niższa niż w roku poprzednim. Eksport ten osiągnął poziom o 18% wyższy niż w 2014 r. do 839 tys. ton oraz o 20% do 1,6 mld EUR - podaje Agencja Rynku Rolnego.
Eksport drobiu z Polski
W 2015 r. głównymi rynkami zbytu dla krajowego mięsa drobiowego były państwa UE, w tym Niemcy z 17% udziałem w wolumenie i 24% w wartości polskiego eksportu tego mięsa, Wielka Brytania - 9% i 14%, Czechy - 8% i 7%, Francja - 7% i 8% i Holandia - 7% udziałem zarówno w kontyngencie, jak i w wartości.
Pośród krajów trzecich pod kątem wolumenu największym importerem polskiego mięsa drobiowego była Ukraina z 4% udziałem w kontyngencie i 1% w wartości - z 3% i 2% udziałem i Benin z 3% i 2% udziałem.
Spośród wszystkich omawianych państw największy wzrost wysyłki mięsa drobiowego odnotowano na Ukrainę - o 66% w przypadku wolumenu eksportu i 24% jego wartości, do Francji o 33% i o 24% oraz do Wielkiej Brytanii o 21% i 22%. Zmniejszenie się dostaw dotyczyło Beninu o 24% w stosunku do kontyngentu i o 20% w odniesieniu do wartości i Hongkongu o 6% w przypadku wolumenu, przy wzroście wartości o 12%.