| Autor: redakcja1

Wzrost handlu zagranicznego mięsem drobiowym z Polski

Konkurencyjne ceny polskiego drobiu na rynku europejskim i w konsekwencji duży popyt eksportowy stymulują wzrost wywozu tego mięsa – informuje ARR.

Wzrost handlu zagranicznego mięsem drobiowym z Polski
Jak wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów w 2012 r. eksport żywego drobiu, mięsa i przetworów drobiowych osiągnął granicę 623 tys. ton, a zatem był o 18% większy niż w 2011 r. W 2013 r. polski drób nadal odznacza się wysoką konkurencyjnością na unijnym rynku.
 
Od początku 2013 r. na rynku amerykańskim notowany jest spory wzrost cen kurcząt brojlerów. Wyższe niż w 2012 r. są również ceny tego asortymentu w Brazylii. Czynniki te powodują, że eksport krajowego drobiu stale rośnie.
 
Zwiększenie się wysyłki mięsa drobiowego z powodu wysokich cen mięsa czerwonego, jest także związane ze wzrostem konsumpcji drobiu w państwach UE. Dynamika wzrostu eksportu drobiu w 2013 r. będzie jednak mniejsza niż w 2012 r. z uwagi na przewidywaną zwyżkę produkcji tego mięsa na świecie, która może nieznacznie ograniczyć popyt na unijny drób.
 
Według danych Ministerstwa Finansów, w okresie pierwszych czterech miesięcy 2013 r. eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych z Polski ukształtował się w granicach 222 tys. ton, czyli to o 11% więcej niż w analogicznym czasie roku poprzedniego. Prognozuje się, że w całym 2013 r. wysyłka może wynieść około 700 tys. ton, tj. o 12% wyższa niż w 2012 r.
 
Od 2009 r. zwiększa się też import drobiu. Jak wynika z danych Ministerstwa Finansów w 2012 r. do Polski sprowadzono 86 tys. ton produktów drobiowych, a wiec o 9% więcej niż w 2011 r. W okresie pierwszych czterech miesięcy 2013 r., import żywca, mięsa i przetworów wzrósł o 20% do 29 tys. ton.
 
Ocenia się, że w całym 2013 r. przywóz drobiu do Polski może być o 5% wyższy niż w 2012 r. i wynieść blisko 90 tys. ton. Podobnie jak w latach poprzednich, import drobiu będzie miał przede wszystkim charakter uzupełniający w zaopatrzeniu rynku krajowego w tanie mięso drobiowe do przetwórstwa.


Tagi:
źródło: