Kategorie
Zobacz również tu
-
Grupa robocza „Owoce i warzywa"
2024-10-03 -
Wartość polskiego importu
2024-10-02
Poznaj produkty
-
Licznik do benzyny ER 88 E
2013-12-12 -
Vet Cream Hoof Zn+Cu
2016-04-18 -
Wóz asenizacyjny transportowy /.28/.27
2020-03-30 -
Suszarnia z odzyskiem ciepła
2013-12-31
Wzrost eksportu drobiu z Polski w 2014 r.
W 2014 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu przekroczyło 1,3 mld EUR i było o 20% wyższe od wyników z poprzedniego roku – podaje FAMMU/FAPA.
Eksport drobiu
Wolumen i wartość eksportu wzrosły w obrębie roku o 19% do 800 tys. ton i ponad 1,6 mld EUR. Dynamika zwyżki wysyłki uległa przyśpieszeniu, rok wcześniej wyniosła 13%. Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso drobiowe – 89%. Natomiast kontyngent wysyłek zwiększył się w ciągu roku o 21% do 708,8 tys. ton, a wartość o 22% do 1,357 mld EUR.
Dobry rezultat uzyskano także w eksporcie przetworów drobiowych, wolumen był wyższy o 11% do 65,1 tys. ton, a jego wartość o 14% do 175,9 mln EUR. Głównymi importerami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich przede wszystkim Niemcy, Wielka Brytania, Czechy i Francja.
Najważniejszymi rynkami zbytu z grona krajów trzecich były Benin i Hongkong. Sprzedaż do krajów afrykańskich jak Benin, Kongo, Togo, Liberia, Gabon wzrosła w ujęciu roku o 40%. Wolumen wywozu żywego drobiu z Polski był zwiększyła się o 4% do 23,7 tys. ton, a jego wartość zmalała o 6% do 68,6 mln EUR. Niemcy, Ukraina i Rosja pozostały największymi odbiorcami żywca drobiu z Polski.
Import drobiu do Polski
Wielkość polskiego importu całego sektora drobiu w 2014 r. wyniosła 135,2 tys. ton i była o 9% większa niż rok wcześniej, a jego wartość wzrosła o 17% do 223,2 mln EUR. W zakupach dominował żywiec drobiowy, rosnąc w obrębie roku o 24% pod kątem kontyngentu i 27% wartościowo. Ujemne saldo wymiany handlowej żywcem drobiu w ciągu roku pogorszyło się o połowę do -71,2 mln EUR.
Najważniejszymi dostawcami żywca do Polski były Niemcy, Czechy, Holandia i Słowacja. Wielkość przywozu mięsa drobiowego zmniejszyła się o 6% do 37,4 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 21% do 53,6 mln EUR. Najwyższa wartość zakupów mięsa pochodziła z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Węgier. W minionym roku zmalał z kolei import przetworów drobiowych do Polski o 20% ilościowo i o 17% pod względem wartości. Głównymi dostawcami były także państwa UE, z Austrią i Niemcami na czele.