| Autor: redakcja1

Perspektywy rozwoju sektora drobiowego w UE

W swojej najnowszej publikacji Agricultural Outlook 2014 FAO, OECD wskazują na korzystne perspektywy rozwoju sektora drobiu w Unii Europejskiej.

Perspektywy rozwoju sektora drobiowego w UE
Jak podaje Bank BGŻ czynnikiem, który napędzi rozwój tej branży będzie kontynuacja zwyżkowego trendu spożycia mięsa drobiowego. W związku z tym prognozuje się konsumpcję mięsa drobiowego na globalnym rynku wyższą o 27% w okresie dziesięciu lat, czyli do 2023 roku.

Te wzrostowe tendencje utrzymają się nie tylko na rynku unijnym, ale również na rynkach zewnętrznych. FAO szacuje, że w 2023 r. mieszkaniec UE będzie średnio spożywał 22,2 kg mięsa drobiowego w skali roku, a więc o 1,2 kg więcej niż w okresie 2011-2013.
 
Jak zauważa AgraEurope aby zaspokoić popyt na rynkach trzecich, unijna sprzedaż na rynkach pozaunijnych będzie się nadal rozwijać, przy czym dynamika wzrostu eksportu może minimalnie wyhamować do poziomu 3% średniorocznie.

Niemniej jednak pozycja UE, jako jednego z czołowych eksporterów, osłabnie. Na taką sytuację będzie miał największy wpływ umocnienie się waluty euro, a także rosnące koszty produkcji w UE, jak koszty energii, pracy, wyższe normy środowiskowe, itp.
 
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!