| Autor: redakcja1

Produkcja mięsa drobiowego i jego eksport

Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, wytworzyły w sierpniu 2017 r. 228 tys. ton mięsa drobiowego, a więc więcej o 0,4% niż przed miesiącem i o 10,7% niż przed rokiem.

Produkcja mięsa drobiowego i jego eksport
W okresie ośmiu miesięcy br. w sumie produkcja mięsa drobiowego w dużych zakładach przemysłowych była wyższa o 9,9% niż w tym samym okresie przedniego roku. Dynamika ta jest jednak znacząco wolniejsza niż w roku 2016, kiedy wskaźnik zwyżki wyniósł 17,2%.
 
Jest to w dużym stopniu następstwem występowania w Polsce ognisk wirusa grypy ptaków w okresie od grudnia ubiegłego do kwietnia 2017 roku.
 
Według Grzegorza Dybowskiego z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wynikiem wystąpienia wirusa jest również spowolnienie przyrostu eksportu. Sprzedaż zagraniczna w okresie siedmiu miesięcy br. była o 8,4% - 48 tys. ton większa niż przed rokiem. Spowolnienie to jest w dużym stopniu następstwem obostrzeń importowych związanych z grypą ptaków, wprowadzonych przez wiele państw spoza UE będących odbiorcami polskiego drobiu.
 
Eksport drobiu stanowił 35% przemysłowej produkcji mięsa drobiowego, podczas gdy jeszcze w końcu pierwszego kwartału br. było to 42%. Przywóz mięsa drobiowego zwiększył się w okresie siedmiu miesięcy 2017 r. o ponad 26,9% - 6,2 tys. ton w stosunku do porównywalnego okresu 2016 r. w dalszym ciągu jest to jednak nieznaczny odsetek krajowego spożycia.


Tagi:
źródło: