Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Produkcja drobiu w Polsce wzrasta najszybciej w Europie

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Na początku roku produkcja mięsa drobiowego zwiększyła się o 11,5 proc. W całej Unii...

Na początku roku produkcja mięsa drobiowego zwiększyła się o 11,5 proc. W całej Unii Europejskiej dynamika wyniosła 1,6 proc. Polska jest nie tylko liderem w produkcji, lecz również w wywozie drobiu mimo ognisk ptasiej grypy. I choć perspektywy dla branży są optymistyczne, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz szacuje, że możliwy jest spadek tempa wzrostu w następnych miesiącach.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






– Przewidywania dla producentów drobiu są bardzo optymistyczne, naszym zdaniem jednak zbyt optymistyczne. Wydaje się nam to nieprawdopodobne, nie dlatego że Polska nie ma takiego potencjału, ale dlatego że ceny spadną, a to sprawi, że producenci będą mniej produkować. Oczekujemy dostosowania się rynku do nowych warunków – podkreśla w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
 
Z przewidywania Komisji Europejskiej wynika, że produkcja drobiu w Polsce zwiększy się o 17 proc., a brojlerów kurzych – o 19,2 proc. To sporo więcej niż perspektywy dla innych krajów unijnych, gdzie u żadnego z pozostałych czternastu największych producentów skala zwyżki ma nie przekroczyć 5 proc. W 2016 roku w Polsce wyprodukowano ponad 2,2 mln ton mięsa drobiowego, tj. o 12,8 proc. więcej niż w 2015 roku. W tym roku zdaniem KIPDiP taki wzrost trudno będzie powtórzyć.
 
– Optymizm Unii Europejskiej bierze się z tego, że Polska jest liderem w Europie pod względem produkcji i eksportu mięsa drobiowego. Produkcja rośnie od ponad 10 lat o kilkanaście procent rocznie. Unia Europejska, patrząc na te dane historyczne, jest przekonana, że podobnie będzie w tym roku. Naszym zdaniem jednak doszliśmy już do tego punktu, że potrzebny jest być może mały odpoczynek – ocenia Szymyślik.
 
Z analizy KIPDiP wynika, że ceny żywca drobiowego systematycznie maleją już od 4 lat. Na początku roku były na poziomie wieloletnich minimów. W dużej mierze to wynik nadpodaży na rynku mięsa drobiowego. Produkcja stale wzrasta, a nadwyżki trafiają przede wszystkim na krajowy rynek, mimo że w wysyłce też notuje się zwyzki. Tej dynamiki nie zmieniły nawet wykryte przypadki wysoko zjadliwej ptasiej grypy.

Czytaj dalej na następnej stronie...

1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Chów drobiu-utylizacja-produkcja energii
  • Chów drobiu-utylizacja-produkcja energii

    Minister Krzysztof Jurgiel spotkał się z przedstawicielem i założycielem Stowarzyszenia Polski Związek Hodowców Drobiu Łukaszem Pietrzakiem. Omawiany był plan inwestycyjny Stowarzyszenia...
  • Powrót gęsiny na polskie stoły
  • Powrót gęsiny na polskie stoły

    Ogólnopolską kampanię promującą gęsinę pod hasłem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" na rynku polskim wszczął region kujawsko-pomorski, któremu firmują Instytut Zootechniki w...
  • XXIV Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie już w ten weekend!
  • XXIV Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie już w ten weekend!

    Setki wystawców z kraju oraz zagranicy, blisko 1000 wspaniałych okazów zwierząt, udział w licznych pokazach, konkursach, a także spotkaniach edukacyjnych - tego może się spodziewać każdy, kto...
  • play Za nami łódzka FERMA 2018
  • Za nami łódzka FERMA 2018

    W miniony weekend, tj. 17-18 lutego br. po raz kolejny na terenie Hali Expo i MOSiR, odbyły się XVIII Międzynarodowe Targi FERMA Bydła oraz XXI Międzynarodowe Targi FERMA Świń i Drobiu.
  • Już w ten weekend FERMA Bydła Świń i Drobiu
  • Już w ten weekend FERMA Bydła Świń i Drobiu

    Już w najbliższy weekend, tj. od 16 do 18 lutego bieżącego roku, Łódź stanie się stolicą kolejnych edycji, bo już XVIII Międzynarodowych Targów FERMA Bydła oraz XXI Międzynarodowych...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl