| Autor: redakcja1

Produkcja drobiu w Polsce wzrasta najszybciej w Europie

Na początku roku produkcja mięsa drobiowego zwiększyła się o 11,5 proc. W całej Unii Europejskiej dynamika wyniosła 1,6 proc. Polska jest nie tylko liderem w produkcji, lecz również w wywozie drobiu mimo ognisk ptasiej grypy. I choć perspektywy dla branży są optymistyczne, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz szacuje, że możliwy jest spadek tempa wzrostu w następnych miesiącach.

Produkcja drobiu w Polsce wzrasta najszybciej w Europie
– Przewidywania dla producentów drobiu są bardzo optymistyczne, naszym zdaniem jednak zbyt optymistyczne. Wydaje się nam to nieprawdopodobne, nie dlatego że Polska nie ma takiego potencjału, ale dlatego że ceny spadną, a to sprawi, że producenci będą mniej produkować. Oczekujemy dostosowania się rynku do nowych warunków – podkreśla w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
 
Z przewidywania Komisji Europejskiej wynika, że produkcja drobiu w Polsce zwiększy się o 17 proc., a brojlerów kurzych – o 19,2 proc. To sporo więcej niż perspektywy dla innych krajów unijnych, gdzie u żadnego z pozostałych czternastu największych producentów skala zwyżki ma nie przekroczyć 5 proc. W 2016 roku w Polsce wyprodukowano ponad 2,2 mln ton mięsa drobiowego, tj. o 12,8 proc. więcej niż w 2015 roku. W tym roku zdaniem KIPDiP taki wzrost trudno będzie powtórzyć.
 
– Optymizm Unii Europejskiej bierze się z tego, że Polska jest liderem w Europie pod względem produkcji i eksportu mięsa drobiowego. Produkcja rośnie od ponad 10 lat o kilkanaście procent rocznie. Unia Europejska, patrząc na te dane historyczne, jest przekonana, że podobnie będzie w tym roku. Naszym zdaniem jednak doszliśmy już do tego punktu, że potrzebny jest być może mały odpoczynek – ocenia Szymyślik.
 
Z analizy KIPDiP wynika, że ceny żywca drobiowego systematycznie maleją już od 4 lat. Na początku roku były na poziomie wieloletnich minimów. W dużej mierze to wynik nadpodaży na rynku mięsa drobiowego. Produkcja stale wzrasta, a nadwyżki trafiają przede wszystkim na krajowy rynek, mimo że w wysyłce też notuje się zwyzki. Tej dynamiki nie zmieniły nawet wykryte przypadki wysoko zjadliwej ptasiej grypy.

Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!