| Autor: redakcja1

Wzrośnie produkcja drobiu w Rosji

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) przewiduje, że w 2016 r. rosyjska produkcja mięsa kurcząt brojlerów zwiększy się o 2,8% w obrębie roku do 3,65 mln ton.

Wzrośnie produkcja drobiu w Rosji

Produkcja drobiu w Rosji

Jak podaje FAMMU/FAPA, producentom będą sprzyjały stabilne ceny pasz oraz spadek importu, wynikający z restrykcyjnej polityki handlowej Rosji i korzystnego kursu wymiany walut. Ceny pasz w Rosji aktualnie są niskie z uwagi na nałożenie przez rząd ceł wywozowych na pszenicę. Mięso drobiu jest preferowane przez konsumentów rosyjskich za sprawą konkurencyjnych cen.

 

W 2016 r. spożycie mięsa kurcząt będzie o 0,8% mniejsze niż w 2015 r. i wyniesie 3,7 mln ton. Spowolnienie gospodarcze w Rosji w przyszłym roku prawdopodobnie zatrzyma się, co przyczyni się do wzrostu konsumpcji innych gatunków mięsa, w tym szczególnie wieprzowiny.

 

Lokalne produkty zastępują coraz częściej importowane na rynku rosyjskim. Amerykanie skorygowali w dół tegoroczne szacunki dostaw mięsa kurcząt do Rosji o 100 tys. ton do 220 tys. ton. W 2016 r. przywóz prawdopodobnie zmaleje o połowę do 100 tys. ton ze względu na rosyjskie embargo importowe oraz osłabienie wartości rubla. Zwiększenie się produkcji przyczyni się do wystąpienia ryzyka nadpodaży mięsa kurcząt na rynku rosyjskim. Pośród lokalnych producentów rośnie konkurencja, która skutkuje zniżką cen rynkowych drobiu.

 

Rosyjski rząd ogłosił udzielenie dalszego wsparcia dla krajowego sektora drobiarskiego, zarówno finansowego, jak też w zakresie poszukiwania nowych rynków zbytu. USDA przewiduje, że w 2016 r. wywóz mięsa kurcząt z Rosji wzrośnie o 29% do 45 tys. ton. Największymi odbiorcami pozostaną kraje Euroazjatyckiej Unii Gospodarczej, w szczególności Kazachstan. Zwiększyć się może także sprzedaż na Bliski Wschód i do Afryki.



Tagi:
źródło: