| Autor: redakcja1

Coraz więcej drobiu w Rosji. Roczna produkcja powyżej 3,7 mln ton

Jak wynika z sierpniowego raportu służb zagranicznych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA/FAS), w 2016 r. produkcja mięsa kurcząt w Rosji zwiększy się o 4,2% w ujęciu roku do 3,75 mln ton, a w 2017 r. wzrośnie już tylko o 0,5% do 3,77 mln ton.

Coraz więcej drobiu w Rosji. Roczna produkcja powyżej 3,7 mln ton

Rynek drobiu w Rosji

Według FAMMU/FAPA, dynamika produkcji przemysłowej osłabnie po dwóch dekadach sukcesywnej zwyżki, co jest wynikiem nasycenia rynku oraz zrównoważenia popytu i podaży. Zwiększające się koszty operacyjne i drogie kredyty zmniejszają marże producenckie i zmuszają ich do poszukiwania nowych rynków zbytu.
 
W 2016 r. wywóz mięsa kurcząt z Rosji wzrośnie prawie dwukrotnie do 140 tys. ton, a w 2017 r. tempo jego zmaleje do 14%. Wartość wysyłki wyrażona w dolarach zwiększy się prawdopodobnie w niższym stopniu niż kontyngent ze względu na silną konkurencję na rynkach bliskowschodnich i azjatyckich.
 
W 2017 r. w rosyjskim sektorze drobiarskim będzie nasilała się konkurencja, poziom wytwarzania wzrośnie, a dwadzieścia największych zakładów produkcyjnych, które będą miały coraz większy udział w rynku. Mniejsze gospodarstwa będą opuszczały branżę z powodu problemów finansowych. W 2016 r. Oczekiwane są rekordowe zbiory pszenicy w Rosji, co będzie sprzyjało przede wszystkim zintegrowanym gospodarstwom, produkującym także pasze.
 
Zdaniem lokalnych władz, jeżeli rosyjski wywóz drobiu nie będzie dynamicznie rozwijał się, trzeba będzie rozważyć wprowadzenie polityki ograniczenia krajowej produkcji. Ma to zapobiec nadpodaży i obniżeniu się cen na rosyjskim rynku drobiu. Oficjalne rosyjskie dane wskazują, że w pierwszym półroczu br. produkcja drobiu zwiększyła się o 4,9% względem tego samego okresu 2015 r. do 1,9 mln ton.
 
Tym samym eksport pozostaje na poziomie z roku zeszłorocznego, kiedy było to 45 tys. ton. Niektóre zakłady produkcyjne podnoszą poziom wysyłki, w tym głównie Cherkizowo, który w sierpniu br. skierował pierwsze partie mięsa kurcząt do Egiptu i Tanzanii.
 
Niemniej jednak, Rosja nie zrobiła jeszcze dużego postępu w obrębie zwyżki eksportu na duże rynki zbytu. Prowadzone są rozmowy z Chinami, ostatnio też zatwierdzono dostawy na Bliski Wschód, jednak w trakcie najbliższych 10-15 lat eksport nie zwiększy się znacząco. Poza tym rozwój wywozu drobiu z Rosji jest niepewny ze względu na sytuację geopolityczną oraz brak doświadczenia rosyjskich firm w obrębie promocji swoich produktów na rynkach zagranicznych.
 
Z uwagi na przedłużenie embarga importowego wobec dostawców zachodnich, rosyjski import mięsa kurcząt obniży się w tym roku o 12% do 220 tys. ton, a w 2017 r. nie ulegnie większej zmianie. Krajowe spożycie mięsa kurcząt wzrośnie w 2016 r. o 2,3% do 3,97 mln ton, a w 2017 r. już tylko o 0,5% do niespełna 4 mln ton. Mięso kurcząt będzie musiało konkurować na rosyjskim rynku coraz bardziej z taniejącą wieprzowiną i rosnącą podażą mięsa z indyków.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!