Jak podała FAMMU/FAPA, w kwietniu bieżącego roku średnia cena sprzedaży jaj spożywczych klasy M i L w Unii Europejskiej ukształtowała się na poziomie 125,6 euro/100 kg, co oznacza, że była o 3% niższa niż przed miesiącem, ale jednocześnie o 1,4% wyższa w relacji rocznej. Natomiast wobec lat 2009-2013 jest to spadek o 2%.
W kwietniu jaja staniały w skali miesiąca w piętnastu państwach, w największym stopniu w Holandii – spadek o 9%, a w Bułgarii, Belgii i Portugalii – o 8%.
Z kolei wzrost odnotowano w 8 krajach Unii Europejskiej, a najbardziej w Estonii, gdzie ceny jaj zwiększyły się o 6%.
W Polce notowania jaj wzrosły o 2% do 121,4 euro/100 kg wobec marca bieżącego roku. Natomiast w porównaniu z okresem sprzed roku były niższe o 5%. W stosunku do średniej ceny unijnej ceny jaj z Polski były o 3% niższe.
Tradycyjnie najwięcej za jaja płacono we Włoszech, bo aż 207 euro/100 kg, a najmniej w Belgii i Holandii – 91-93 euro/100 kg.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu