| Autor: redakcja1

Światowa produkcja mięsa kurzego

Zgodnie z prognozą USDA globalna produkcja mięsa kurzego w roku 2021 będzie tylko o 0,2% większa niż rok wcześniej i osiągnie 101 mln ton.

Światowa produkcja mięsa kurzego
Prognoza uwzględnia przewidywaną redukcję produkcji kurcząt w Chinach o 4%, spowodowaną odbudową pogłowia trzody chlewnej skutkującą obniżką cen konkurencyjnej dla drobiu wieprzowiny. Spadek produkcji mięsa kurzego w Chinach będzie w pewnym stopniu równoważony wzrostem produkcji m.in. w Brazylii o 2% i USA o 0,2%.

Za to produkcja drobiu w UE w 2021 r. będzie mniejsza o 0,9% niż w roku 2020. Podstawą prognozowanego ograniczenia produkcji są ogniska grypy ptaków, które stwierdzono w osiemnastu krajach UE oraz ich negatywny wpływ, szczególnie na populację ferm hodowlanych. Następnym czynnikiem ograniczającym produkcję drobiu na rynku unijnym są mniejsze możliwości dostaw do krajów trzecich, które wprowadziły ograniczenia na import asortymentu drobiowego z obszarów UE, na których stwierdzono ogniska grypy ptaków.


Tagi:
źródło: