| Autor: mikolaj

W 2016 r. polski sektor drobiarski rozwijał się dynamicznie, choć nie bez trudności

W 2016 roku sektor drobiarski nadal rozwijał się dynamicznie, chociaż nie bez trudności. Wzrosła produkcja mięsa drobiowego, zwiększył się wolumen eksportu, ale średnio ceny skupu kurcząt brojlerów były o około 5% niższe niż w roku ubiegłym.

W 2016 r. polski sektor drobiarski rozwijał się dynamicznie, choć nie bez trudności
Więcej materiałów video znajdziesz na kanale "telewizja rolnicza"

Rynek drobiu w Polsce

W pierwszych dwóch kwartałach 2016 roku i do połowy trzeciego kwartału mogliśmy obserwować wzrost cen skupu kurcząt brojlerów, natomiast w drugiej połowie trzeciego kwartału ceny zaczęły obniżać się i ta tendencja utrzymała się już do końca roku.

Jak wynika z analizy danych MRiRW średnia cena skupu kurcząt brojlerów w pierwszych trzech tygodniach grudnia 2016 roku wyniosła 3,06 PLN/kg, co oznacza, że była o blisko 3% niższa niż w odpowiednim okresie ubiegłego roku.

W ocenie analityków BGŻ BNP Paribas, czynnikami, które w największym stopniu ciążyły na cenach mięsa drobiowego w 2016 roku była wzrastająca produkcja drobiu  w Polsce, Unii Europejskiej, a także na świecie. Według danych GUS w sierpniu br. w Polsce odnotowano rekordowy wolumen wstawień kurcząt brojlerów, który pierwszy raz w historii przekroczył 100 mln szt., czyli o 16% więcej, niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Wspierająco na ceny mięsa drobiowego wpływał dalszy szybki wzrost eksportu, a także fakt, że w drugiej połowie 2016 roku mogliśmy obserwować duży wzrost cen mięsa wieprzowego. W czwartym kwartale 2016 roku relacja ceny żywca kurcząt brojlerów do cen żywca wieprzowego wyniosła 0,62, wobec 0,82 w odpowiednim okresie poprzedniego roku.

W 2016 roku Polska umocniła pozycję największego eksportera mięsa drobiowego w UE. Tylko w pierwszych 10 miesiącach poprzedniego roku z Polski wyeksportowano ponad 803 tys. t mięsa i podrobów drobiowych, czyli o 17% więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Istotnie zwiększył się, bo o 25%, eksport do Wielkiej Brytanii (76 tys. t), a także do Niemiec (+15%, 130 tys. t).

Istotnym czynnikiem wspierającym eksport mięsa drobiowego w minionym roku było osłabienie PLN w stosunku do EUR i USD, a także rosnący popyt na  mięso drobiowe, które za kilka lat może stać się najczęściej spożywanym mięsem na świecie, wyprzedzając mięso wieprzowe.

Można spodziewać się, że produkcja mięsa drobiowego w Polsce nadal będzie wzrastać, jednak nieco wolniej niż w ostatnich 5 latach. Wzrost produkcji będzie wspierany przez rosnący popyt za granicą, a także rosnącą konsumpcję mięsa drobiowego w kraju. Czynnikiem, który może nieco hamować ten wzrost może być ewentualny dalszy spadek cen skupu.

Ważnym wyzwaniem dla sektora drobiarskiego w 2017 roku będzie ptasia grypa. Jeśli choroba ta rozprzestrzeni się na znaczną część naszego kraju możemy spodziewać się większych utrudnień w handlu zagranicznym. Bardzo istotny będzie również rozwój sytuacji w pozostałych krajach unijnych.


Tagi:
źródło: