| Autor: mikolaj

W 2016 r. produkcję żywca drobiowego w Polsce szacuje się na 3,3 mln ton

Pomimo mniejszych niż w roku poprzednim cen skupu, w 2016 roku stosunkowo niskie koszty żywienia drobiu rzeźnego sprzyjały wzrostowi produkcji żywca drobiowego w Polsce.

W 2016 r. produkcję żywca drobiowego w Polsce szacuje się na 3,3 mln ton

Wylęgi piskląt


W 2016 r. produkcja żywca drobiowego mogła osiągnąć 3,3 mln ton, tj. więcej o 17% niż w 2015 r. W 2017 r. szacowany jest dalszy wzrost produkcji. Dynamika zwyżki będzie jednak słabsza niż w 2016 r., ze względu na niski poziom cen żywca drobiowego i niewielką opłacalność produkcji.
 
Wzrostowe tendencje utrzymują się w wylęgach piskląt. W styczniu br. w zakładach wylęgowych (wg GUS) uzyskano 96,2 mln piskląt kurzych przeznaczonych do tuczu, a zatem to o 14% więcej niż w styczniu 2016 r., w tym 94,4 mln piskląt brojlerów oraz 1,8 mln piskląt ogólnoużytkowych.
 
Wylęgi indyków przekroczyły 2,3 mln sztuk, co daje wzrost o 0,4%, a kaczek więcej o 14% do 1,0 mln sztuk. W styczniu br. zwiększyła się również liczba jaj wylęgowych podanych do inkubacji. W porównaniu ze styczniem 2016 r. liczba jaj do wylęgu kurcząt do tuczu, tj. brojlerów i ogólnoużytkowych była większa o 13%, indyków o 2%, a kaczek o 20%.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!