| Autor: redakcja6

Wzrost eksportu jaj w Unii Europejskiej (I-II 2014)

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w okresie od stycznia do końca lutego 2014 roku unijny eksport jaj i przetworów jajecznych wzrósł o 13% i ukształtował się na poziomie 39 tys. W tym samym czasie wywóz jaj spożywczych zwiększył się o 36% do 17 tys. ton – poinformowała FAMMU/FAPA.

Wzrost eksportu jaj w Unii Europejskiej (I-II 2014)
Najwięcej jaj i przetworów jajecznych wysłano tradycyjnie z Holandii, Włoch, Francji, Polski i Niemiec. Wysyłki polskich jaj i przetworów jajecznych wzrosły w okresie od stycznia do końca lutego bieżącego roku blisko czterokrotnie do poziomu 3,6 tys. ton. Warto przy tym podkreślić, że Polska wyprzedziła w eksporcie do krajów trzecich nawet Niemcy.
 
Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów jajecznych i jaj była tradycyjnie Japonia, z poziomem importu, około 12 tys. ton, głównie suszu jajecznego, a w ciągu roku dostawy na ten rynek wzrosły o 14%.
 
Kolejnymi odbiorcami były Szwajcaria (spadek o 15% do 6,8 tys. ton) oraz Zjednoczone Emiraty Arabskie (pięciokrotny wzrost do 21,4 tys. ton), gdzie wysyłano z Unii Europejskiej głównie jaja spożywcze. Spadły natomiast o jedną trzecią dostawy suszonej albuminy jaj do Rosji do 1,3 tys. ton oraz o połowę jaj spożywczych do Angoli.


Tagi:
źródło: