| Autor: redakcja7

Rynek mięsa drobiowego we Francji

Do kwietnia 2014 r. na terenie Francji liczba ubojów żywca drobiowego zmalała o 7,3% to 382,5 mln sztuk, natomiast przerób drobiu obniżył się o 4,7% czyli o 679,1 tys. ton - podaje FAMMU/FAPA.

Rynek mięsa drobiowego we Francji
 

Produkcja mięsa drobiowego

W przypadku uboju kurcząt oraz indyków odnotowano spadek. W pierwszych pięciu miesiącach tego roku wyniósł on odpowiednio dla kurcząt do 309,2 mln sztuk, czyli o 8,7%, a 0,4%, do 18 mln sztuk. W tym samym okresie zauważono natomiast wzrost uboju kaczek do 30,2 mln sztuk - o 1,1%.

Eksport mięsa drobiowego

Wywóz mięsa drobiowego z Francji do kwietnia bieżącego roku wyniósł łącznie 181,6 tys. ton to jest o 15,4% mniej niż poziom osiągnięty w 2013 r. Najbardziej dostrzegalny spadek dotyczył mięsa kurzego (o 15,7% do 143,8 tys. ton). Największy odbiorca tego typu mięsa z Francji to Arabia Saudyjska, która zmniejszyła dostawy o 13 tys. ton. Oprócz tego spadek odnotowano przy sprzedaży do Rosji (o 3,5 tys. ton), Jemenu (o 1,5 tys. ton) oraz Belgii (1,2 tys. ton)

Import mięsa drobiowego

W pierwszym kwartale 2014 r. zwiększył za to import mięsa drobiowego do Francji. W porównaniu do poprzedniego roku wzrósł on o 3,4% do 180,7 tys. ton. Blisko połowa tego typu mięsa pochodziła z Niemiec.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!