Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Rynek mięsa drobiowego we Francji

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Do kwietnia 2014 r. na terenie Francji liczba ubojów żywca drobiowego zmalała o 7,3% to 382,5...

Do kwietnia 2014 r. na terenie Francji liczba ubojów żywca drobiowego zmalała o 7,3% to 382,5 mln sztuk, natomiast przerób drobiu obniżył się o 4,7% czyli o 679,1 tys. ton - podaje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






 

Produkcja mięsa drobiowego

W przypadku uboju kurcząt oraz indyków odnotowano spadek. W pierwszych pięciu miesiącach tego roku wyniósł on odpowiednio dla kurcząt do 309,2 mln sztuk, czyli o 8,7%, a 0,4%, do 18 mln sztuk. W tym samym okresie zauważono natomiast wzrost uboju kaczek do 30,2 mln sztuk - o 1,1%.

Eksport mięsa drobiowego

Wywóz mięsa drobiowego z Francji do kwietnia bieżącego roku wyniósł łącznie 181,6 tys. ton to jest o 15,4% mniej niż poziom osiągnięty w 2013 r. Najbardziej dostrzegalny spadek dotyczył mięsa kurzego (o 15,7% do 143,8 tys. ton). Największy odbiorca tego typu mięsa z Francji to Arabia Saudyjska, która zmniejszyła dostawy o 13 tys. ton. Oprócz tego spadek odnotowano przy sprzedaży do Rosji (o 3,5 tys. ton), Jemenu (o 1,5 tys. ton) oraz Belgii (1,2 tys. ton)

Import mięsa drobiowego

W pierwszym kwartale 2014 r. zwiększył za to import mięsa drobiowego do Francji. W porównaniu do poprzedniego roku wzrósł on o 3,4% do 180,7 tys. ton. Blisko połowa tego typu mięsa pochodziła z Niemiec.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja i handel drobiem
  • Produkcja i handel drobiem

    Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, w lutym 2018 r. wyprodukowały 194 tys. t mięsa drobiowego, a więc to mniej o 10% niż przed miesiącem i o 1% niż...
  • Koszty paszowe w hodowli kurcząt pozostały niezmienne
  • Koszty paszowe w hodowli kurcząt pozostały niezmienne

    W okresie styczeń-luty br. nie zmieniły się miesięczne koszty paszowe w chowie kurcząt rzeźnych.
  • Podrożało masło
  • Podrożało masło

    Obecnie, za kostkę możemy zapłacić praktycznie dwukrotnie więcej niż rok temu. Co jest zatem główną przyczyną tak dużej zwyżki cen?
  • Powrót gęsiny na polskie stoły
  • Powrót gęsiny na polskie stoły

    Ogólnopolską kampanię promującą gęsinę pod hasłem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" na rynku polskim wszczął region kujawsko-pomorski, któremu firmują Instytut Zootechniki w...
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe

    W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl