| Autor: redakcja11

Eksport polskiego mięsa drobiowego wzrósł do 839 tys.ton. Polska drugim eksporterem drobiu w UE

Eksport mięsa i podrobów drobiowych przez UE-28 (wewnątrz i zwewnątrzunijny) w 2015 r. wyniósł 4,8 mln t i utrzymał się na poziomie zbliżonym do roku 2014 (spadek o 0,2%). Nie zmieniła się sprzedaż wewnątrzunijna, jak też na rynki trzecie. Z kolei zmianie uległa struktura unijnej sprzedaży, które dotyczyły wielu krajów azjatyckich oraz afrykańskich.

Eksport polskiego mięsa drobiowego wzrósł do 839 tys.ton. Polska drugim eksporterem drobiu w UE

Eksport mięsa drobiowego

Jak podają dane z Eurostatu dość istotnie wzrosła sprzedaż drobiu do RPA (o 7,4% r/r do 209 tys. t), Arabii Saudyjskiej (o 15,7% do 142 tys. t) czy też na Filipiny (o 66% do 73,1 tys. t). Natomiast eksport do RPA w ostatnich trzech latach wzrastał systematycznie, a kraj ten umocnił się na pozycji pierwszego, nieunijnego odbiorcy drobiu z Unii Europejskiej. Z drugiej strony spadła sprzedaż mięsa i podrobów drobiowych do Beninu (o 17% do 136 tys. t) oraz Hongkongu (-26% do 100 tys. t).

Co istotne, handel na rynki wewnętrzne stanowił blisko 73% unijnego eksportu drobiu ogółem. Na rynki UE, zmniejszyły się dostawy do Niemiec (-4,9%), Belgii (-14% do 170 tys. t) czy też Węgier (-27% do 58 tys. t) przy jednoczesnym wzroście sprzedaży do Wlk. Brytanii (+8% do 443 tys. t), Francji (+4,2% do 465 tys. t) oraz Hiszpanii (+19% do 113 tys. t).

Jak podaje Bank BGŻ BNP Paribas, największym unijnym eksporterem mięsa i podrobów drobiowych była, podobnie jak ro wczesniej, Holandia. W 2015 r. kraj ten wywiózł łącznie 1,12 mln t produktów o kodzie CN 0207 (spadek o 8,2% r/r), z czego aż 824 tys. t trafiło na rynek unijny. Holandia tym samym odpowiadała za 23% łącznego eksportu mięsa i podrobów przez UE-28.

Polska drugim eksporterem drobiu w UE

Jeśli chodzi o Polskę, będącą drugim, pod względem wolumenu, eksporterem drobiu z UE, wzrost sprzedaż o 17,5% r/r do 839 tys. t. Dane Eurostatu wskazują, że pozycja Polski w dostawach na rynek Unii Europejskiej umacnia się. W 2015 r. sprzedano do pozostałych krajów UE 660 tys. t mięsa i podrobów drobiowych (wzrost o 16%), co stanowiło 21% unijnego importu.

Jeśli chodzi o import mięsa i podrobów drobiowych na rynek UE-28 z krajów trzecich jego wolumen nieznacznie zwiększył się w 2015 r. Z danych statystyki unijnej wynika, że wyniósł 313 tys. t w porównaniu do 312 tys. t roku ubiegłego. Wśród ważniejszych zmian w strukturze importu można zauważyć spadek dostaw z Brazylii. Z danych Eurostatu wynika, że w 2015 r. przywóz mięsa i podrobów drobiowych z tego kraju wyniósł blisko 95 tys. t i był o 6% (5,6 tys. t) niższy niż przed rokiem. Brazylia przekierowała swoje dostawy na wzrastający rynek Arabii Saudyjskiej, zwiększając eksport do tego kraju o blisko 22% do 787 tys. t, czy też do RPA - wzrost o 43% do 242 tys. t (dane UN Comtrade). Import z Chile do UE-28 spadł o 20% do 11,6 tys. t. Wzrosły natomiast dostawy mięsa i podrobów drobiowych z Ukrainy. W 2015 r. wyniosły one 29,2 tys. t i były 2,1-krotnie wyższe porównujac do roku poprzedniego.

 



Tagi:
źródło: