| Autor: redakcja1

Wzrost produkcji drobiu

Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, wytworzyły w marcu 2019 r. ok. 232 tys. t mięsa drobiowego, a więc więcej o 11% niż przed miesiącem i o 3,1% niż przed rokiem.

Wzrost produkcji drobiu
Produkcja przemysłowa w pierwszym kwartale br. wyniosła 679 tys. t i była wyższa o 6,9% niż w porównywalnym okresie 2018 r.
 
W dwóch pierwszych miesiącach br. całkowity eksport mięsa drobiowego zwiększył się o 14,8% względem tego samego okresu 2018 r. Dynamika zwyżki sprzedaży zagranicznej wyprzedzała więc tempo przyrostu produkcji przemysłowej, ale różnica temp była niższa niż przed rokiem. Eksport stanowił 34% produkcji mięsa drobiowego wytwarzanej w dużych zakładach przemysłowych.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!