| Autor: redakcja1

Niższe połowy na Bałtyku

W okresie styczeń-luty 2019 r. połowy ryb na Morzu Bałtyckim wyniosły 31,4 tys. ton i były o 23,3% niższe niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego.

Niższe połowy na Bałtyku
Obniżono wyładunki wszystkich podstawowych gatunków ryb, w tym szprotów o 22,8% do 19 tys. t, śledzi o 36,2% do 6,4 tys. ton, dorszy o 28,7% do 0,5 tys. ton, a storni o 9,3% do 4,6 tys. ton.
 
Podaż produktów rybnych ze średnich i dużych zakładów przetwórczych wyniosła w okresie styczeń-luty 2019 r. 88,4 tys. ton i była o 7,8% wyższa niż w porównywalnych miesiącach roku poprzedniego. Kontynuowany był silny trend zwyżkowy produkcji całych ryb morskich mrożonych, która zwiększyła się w omawianym czasie blisko 2,2-krotnie do 12,3 tys. ton, po wzroście o 38,2% w 2018 r. Zmalała z kolei produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich o 10,4% do 10,3 tys. ton oraz filetów mrożonych o 15,8% do 4,9 tys. ton.
 
Na poziomie roku minionego utrzymała się produkcja ryb wędzonych - 12,4 tys. ton, a o 3,3% do 44,9 tys. ton zwiększono podaż przetworów i konserw z ryb i owoców morza. Spośród tej grupy produktów w największym stopniu wzrosła produkcja przetworów z łososi o 38,5% do 3 tys. ton oraz makreli o 11,7% do 3,7 tys. ton. Podaż przetworów ze śledzi, które są głównym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym, obniżyła się w tym okresie o 6,3% i wyniosła 17,9 tys. t.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!