| Autor: redakcja1

Pogorszyła się sytuacja ekonomiczno-finansowa sektora przetwórstwa ryb

W I półroczu 2017 r. duże i średnie zakłady (zatrudnienie powyżej 9 osób) zanotowały stratę netto w wysokości 41 mln zł względem 38 mln zł zysku odnotowanego rok wcześniej. Było to między innymi wynikiem wzrostu udziału kosztów finansowych w przychodach oraz zwiększenia się kosztów materiałowo-surowcowych.

Pogorszyła się sytuacja ekonomiczno-finansowa sektora przetwórstwa ryb
Przychody w simie były wyższe o 12,2% do 5,61 mld zł, w tym ze sprzedaży produktów o 13,7% do 4,81 mld zł. Ponownie zdecydowanie większe było tempo zwyżki przychodów otrzymywanych ze sprzedaży eksportowej o 15,3% do 3,12 mld zł niż realizowanej w kraju o 10,8% do 1,69 mld zł. Nakłady inwestycyjne podniesiono o 27% do 84 mln zł.
 
W okresie styczeń-lipiec 2017 r. wywóz ryb, owoców morza oraz ich przetworów wyniósł 282,9 tys. ton o wartości 4,59 mld zł i był odpowiednio o 2,1 i 8,1% większy niż w porównywalnych miesiącach roku poprzedniego. Na poziomie roku poprzedniego utrzymał się wolumen eksportu filetów i mięsa z ryb - 44,3 tys. ton oraz przetworów i konserw z ryb - 76,6 tys. ton, przy 3,1% spadku sprzedaży ryb wędzonych do 30,4 tys. ton.
 
W ujęciu gatunkowym więcej Polska wyeksportowała produktów z mintajów o 30% do 8,4 tys. ton, makreli o 16% do 14,9 tys. ton oraz łososi o 2,3% do 48,7 tys. ton, przy ograniczeniu wywozu dorszy o 19% do 11,2 tys. ton oraz śledzi o 9% do 34,6 tys. ton. Ceny większości grup produktów były w analizowanym okresie większe niż przed rokiem.
 
Jak wskazuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wolumen importu sektora rybnego wyniósł w okresie styczeń-lipiec 2017 r. 301,4 tys. ton i był taki sam jak przed rokiem. Wartość przywozu zwiększyła się natomiast o 8,2% do 4,83 mld zł. Wyższe ceny płacono głównie za dorsze, łososie, makrele, śledzie, pstrągi i tuńczyki.
 
Spośród podstawowych grup produktów zwiększono przede wszystkim zakup ryb mrożonych o 10,3% do 64,8 tys. ton, przy ograniczeniu importu ryb świeżych i chłodzonych o 3,9% do 89,9 tys. ton oraz filetów i mięsa z ryb o 7,7% do 96,2 tys. ton. Przywóz łososi zwiększył się o 6,4% do 84,5 tys. ton, śledzi - spadek o 16,1% do 40,5 tys. ton, dorszy o 3,9% do 30,4 tys. ton, makreli – więcej o 16,3% do 28,5 tys. ton oraz mintajów o 11,1% do 22,8 tys. ton.
 


Tagi:
źródło: