| Autor: redakcja1

W pierwszych trzech kwartałach br. połowy ryb na Bałtyku wzrosły o 10% do 116 tys. ton

W okresie styczeń-wrzesień 2016 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 116,6 tys. ton i były o 10,5% wyższe niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego, natomiast w relacji rocznej zwiększyły się o 2,2% do 8,5 tys. ton.

W pierwszych trzech kwartałach br. połowy ryb na Bałtyku wzrosły o 10% do 116 tys. ton

Połowy ryb z Bałtyku

Od początku roku utrzymuje się wysokie tempo wzrostu wyładunków storni, które wyniosły na koniec września br. 12,6 tys. ton, co oznacza zwyżkę o 59,3% oraz śledzi o 33,1% do 33,4 tys. ton. Nieznacznie do 55,6 tys. ton zmniejszyły się w tym czasie połowy szprotów, natomiast wyraźnie ograniczono wyładunki dorszy o 25,2% do 7,1 tys. ton.
 
Z informacji podanych przez Krzysztofa Hryszko z IERiGŻ wynika, że wykorzystanie kwot połowowych na koniec września 2016 r. wyniosło: dla szprotów 90,7%, dla śledzi 63,2%, a dla dorszy 53,9%. W dniu 10 października 2016 r. Rada Ministrów Unii Europejskiej ds. Rolnictwa i Rybołówstwa ustaliła wysokość kwot połowowych na Bałtyku w 2017 r. Kwota połowowa szprotów wzrośnie w porównaniu z 2016 r. o 29% do 76,6 tys. ton, śledzi o 8% do 51,3 tys. ton, a dorszy zmaleje o blisko 29% do 8,8 tys. ton.
 
Jak wynika z badań budżetów gospodarstw domowych obejmujący wielkość konsumpcji niektórych grup produktów rybnych, w I półroczu 2016 r. spożycie ryb oraz owoców morza suszonych, wędzonych lub solonych pozostała niezmienna w relacji do analogicznego okresu roku poprzedniego, przy spadku konsumpcji ryb świeżych lub chłodzonych oraz ryb mrożonych, odpowiednio o 14,3% oraz o 9,1%. Wydatki na zakup ryb i owoców morza wyniosły w tym okresie 48,72 zł/osobę i były o 5,2% wyższe niż rok wcześniej.


Tagi:
źródło: