| Autor: redakcja1

Wzrost połowów ryb na Bałtyku

W okresie styczeń-kwiecień 2018 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 86,1 tys. t i były o 14,5% wyższe niż w porównywalnym czasie roku wcześniejszego.

Wzrost połowów ryb na Bałtyku
Zwiększono głównie wyładunki śledzi o 66% do 19,7 tys. t oraz storni o 15,1% do 8,2 tys. t. Połowy szprotów wzrosły o 3,5% do 54,5 tys. t, a dorszy zmalały o 14,9% do 2 tys. t. Bardzo dobre wyniki zaobserwowano w połowach ryb liczonych w sztukach – troci i łososi.
 
Połowy troci zwiększyły się w omawianym czasie o 25% do 38 tys. szt., a łososi o 41,1% do 3,5 tys. szt. W okresie styczeń-kwiecień 2018 r. całkowita produkcja średnich i dużych przetwórni rybnych wyniosła 164,6 tys. t i była o 9,7% większa niż w analogicznym okresie 2017 r.
 
Wzrosła zwłaszcza produkcja ryb mrożonych o 55,1 do 15,6 tys. t, świeżych lub chłodzonych filetów o 12,9% do 20,8 tys. t, marynat o 11,1% do 29,9 tys. t oraz konserw o 8,1% do 24,8 tys. t. Produkcja ryb wędzonych zmniejszyły się o 1,3% do 24,1 tys. t, przy czym wędzonych łososi wzrosła o 1,9% do 17,8 tys. t. Spory spadek produkcji zaobserwowano z kolei w asortymencie mrożonych filetów z ryb morskich o 13,1% do 10,7 tys. t oraz ryb solonych o 11,2% do 3 tys. t. Spośród produktów wysokoprzetworzonych, tj. konserw, prezerw, marynat oraz innych przetworów największy wzrost produkcji wystąpił w przypadku przetworzonych łososi o 76,7% do 5,1 tys. t oraz szprotów i sardynek o 31,7% do 6,6 tys. t.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!