Informacja o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS (oprócz WIJHARS w Opolu i Wrocławiu) przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych.

Informacja o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych


I. CEL KONTROLI


Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów rybnych: ryb wędzonych, solonych i mrożonych, konserw, prezerw i marynat rybnych z uwzględnieniem produktów z grupy Premium na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.


II. ZAKRES KONTROLI


Kontrolę przeprowadzono w 62 podmiotach (tj. 31,3% podmiotów prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa ryb na terenie WIJHARS przeprowadzających kontrole w I kwartale 2011 roku). Jakość handlową przetworów rybnych zakwestionowano w przypadku 53,2% skontrolowanych zakładów przetwórczych.


Kontrolą objęto:


« w zakresie oceny organoleptycznej – 202 partie przetworów rybnych, o łącznej masie 207,8 t,


« w zakresie parametrów fizykochemicznych«205 partii przetworów rybnych, o łącznej masie 243,1 t,


« w zakresie znakowania – 230 partii przetworów rybnych o łącznej masie 307,9 t.


Spośród skontrolowanych partii przetworów rybnych 17 partii o łącznej masie 11,7 t należało do produktów z grupy Premium, tj. posiadających znak PDŻ, wyróżnienia, np. laureat konkursu „Małopolski Smak” oraz określenie Premium w nazwie wyrobu.


III. WYNIKI KONTROLI


«     W zakresie cech organoleptycznych wymagań nie spełniały 4 partie przetworów rybnych (2,0% skontrolowanych partii) o łącznej masie 1,3 t, kwestionowane ze względu na zjełczały smak i zapach mięsa, liczne przebarwienia i odkształcenia ryb, niewłaściwy stopień rozdrobnienia mięsa i niezgodną z deklaracją zawartość warzyw.


«     W zakresie parametrów fizykochemicznych wymagań nie spełniało 25 partii przetworów rybnych (12,2% skontrolowanych partii) o łącznej masie 15,2 t, w tym:


- 15 partii marynat rybnych (18,1% skontrolowanych partii marynat rybnych);


- 5 partii ryb wędzonych (20,0% skontrolowanych partii ryb wędzonych);


- 3 partie konserw rybnych (9,1% skontrolowanych partii konserw rybnych);


- 2 partie ryb mrożonych (6,1% skontrolowanych partii ryb mrożonych).


Wyniki badań pod kątem grup asortymentowych:


  • ryby mrożone:

- zaniżona zawartość mięsa ryby do 7,5 p.p.,


- zawyżona zawartość glazury do 8,0 p.p.


  • konserwy rybne:

-        zaniżona zawartość mięsa ryby do 25,0 p.p.,


  • ryby wędzone:

-        zawyżona zawartość wody do 3,6 p.p.,


  • marynaty rybne:

- zaniżona zawartość mięsa ryby do 43,3 p.p.,


- zaniżona masa netto produktu do 4,8 p.p.,


- zaniżona zawartość składnika niemięsnego do 5,2 p.p.


« W zakresie znakowania wymagań nie spełniały 72 partie przetworów rybnych (31,3% skontrolowanych partii przetworów rybnych) o łącznej masie 69,2 t.


Nieprawidłowości dotyczyły, m. in. niewłaściwie podanego wykazu składników, w tym braku wszystkich surowców wykorzystanych w procesie produkcji, np.: alergenów, dozwolonych substancji dodatkowych, octu, soli lub warzyw; stosowania informacji wprowadzających konsumenta w błąd co do sposobu produkcji, np. przez podanie dwóch wykluczających się wzajemnie metod wytworzenia „połów na morzu” i „produkt akwakultury”, trwałości produktu przez bezpodstawne wydłużenie terminu przydatności do spożycia do 41 dni, składu przez umieszczenie w wykazie składników surowców nie wykorzystanych do produkcji, np. sera feta oraz gatunku ryb, tj. limanda żółtopłetwa wprowadzana była do obrotu jako sola.


IV. SANKCJE


W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:


  • 14 decyzji administracyjnych, w tym:

- 2 decyzje nakładające kary pieniężne z tytułu wprowadzania do obrotu zafałszowanych artykułów rolno – spożywczych na kwotę 4 000 złotych,


- 2 decyzje nakładające kary pieniężne z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej na łączną kwotę 1 500 złotych,


- 10 decyzji nakazujących poddanie art. rolno-spożywczego zabiegom prawidłowego oznakowania,


  • 34 zalecenia pokontrolne.

V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI


W toku działań kontrolnych stwierdzono, że 12,2% skontrolowanych partii przetworów rybnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadało jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów, natomiast 31,3% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych.


W I kwartale b.r. wykazano również 2,0% przetworów rybnych o nieprawidłowych cechach organoleptycznych.


Parametry fizykochemiczne przetworów rybnych z grupy Premium zakwestionowano w przypadku 4,0% partii ryb wędzonych poddanych kontroli.


W grupie produktów Premium nieprawidłowe oznakowanie posiadało 3,3% partii konserw rybnych i 1,8% partii ryb wędzonych poddanych kontroli w przedmiotowym zakresie.


Wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych (w tym konserw i marynat rybnych oraz ryb mrożonych), przeprowadzonej w I kwartale 2010 r. wykazały nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w 20,0% skontrolowanych partii.


Grupą asortymentową najczęściej kwestionowaną były konserwy rybne, tj. 30,8% partii konserw rybnych skontrolowanych nie spełniało deklaracji producenta w przedmiotowym zakresie. Dla porównania w przypadku ryb mrożonych wykazano nieprawidłowości odnośnie 9,7% skontrolowanych partii ryb mrożonych.


Podczas kontroli ryb wędzonych i solonych oraz konserw i marynat rybnych w III kwartale 2010 r. kwestionowano parametry fizykochemiczne 17,4% skontrolowanych partii. Badania laboratoryjne wykazały nieprawidłowości
w przypadku 36,4% partii skontrolowanych marynat rybnych, a skontrolowane partie ryb wędzonych zakwestionowano w przypadku 7,3%.


Na podstawie powyższego można zauważyć, że produkty rybne poddane w czasie produkcji złożonym procesom technologicznym, np. marynaty rybne, mającym na celu przedłużenie ich trwałości, umieszczone w szczelnych opakowaniach z dodatkiem warzyw, oleju i przypraw, wykazują większy procent nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w porównaniu do przetworów rybnych, przetworzonych w mniejszym stopniu tak jak ryby wędzone czy mrożone.

Z uwagi na różnorodność asortymentową, występującą podczas kontroli w poszczególnych kwartałach, nie można jednoznacznie określić tendencji jakie rysują się w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych.





Tagi:
źródło: