Jakość handlowa fermentowanych napojów winiarskich

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich (w tym cydru, miodów pitnych, aromatyzowanych napojów winnych owocowych i win owocowych). Objęto nią łącznie 55 podmiotów, w tym 31 sklepów i 24 producentów.

Jakość handlowa fermentowanych napojów winiarskich
Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 79 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

 
Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 88 partiach, z czego 20 zakwestionowano (22,7%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. zawartości alkoholu i cukrów redukujących po inwersji oraz kwasowości ogólnej.

 
Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 121 partii, z czego w 8 stwierdzono nieprawidłowości (6,6%). Dotyczyły one m.in.:
  • Podania niepełnej nazwy „… trunek z mniszka”, która była niewystarczająca dla właściwego określenia rodzaju produktu i oddania jego charakteru. 
  • Umieszczenia na wywieszce sklepowej informacji „Wino … 12% 900 ml” dla wyrobu będącego aromatyzowanym napojem winnym owocowym, która wprowadzała konsumenta w błąd odnośnie rodzaju produktu.
  • Braku numeru identyfikacyjnego partii produkcyjnej.
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o zawartości alkoholu i ilości nominalnej.


Tagi:
źródło: