Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Suplexan ADEK Premium witaminy dla zwierząt
2016-12-15 -
KOSIARKI EMU s Samasz
2020-09-17 -
Iniekcja chemiczna
2011-09-08 -
DEUTZ - szyba drzwiowa z nadrukiem
2011-12-13 -
Brony talerzowe X - XRV HD - XRVL HD
2012-01-04
Szkolenie „Zagadnienia kontrolne w systemach jakości żywności”
W dniach 19-20 września 2012 roku w Paprotni odbyło się szkolenie: „Zagadnienia kontrolne w systemach jakości żywności”. Organizatorem dwudniowego spotkania było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Głównym Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Szkolenie skierowane było do instytucji działających w obszarze kontroli i nadzoru systemów jakości produktów regionalnych i tradycyjnych. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Jednostek Certyfikujących, Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Polskiego Centrum Akredytacji.
W trakcie części teoretycznej szkolenia przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi poruszyli tematy dotyczące systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności, jak również uczestnictwa rolników w systemach jakości żywności oraz działań informacyjno-promocyjnych w PROW 2007-2013.
W toku spotkania podjęto także kwestie związane z Listą Produktów Tradycyjnych i prywatnymi systemami jakości żywności.
Prezentacje teoretyczne zostały uzupełnione o część warsztatową zorganizowaną przez przedstawicieli GIJHARS, podczas której uczestnicy wymieniali doświadczenia dotyczące kontroli urzędowych oraz kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją produktów posiadających chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne i będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami.
