Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
DEUTZ - szyba przednia dolna
2011-12-13 -
Wagi samochodowe metalowe 3m x 7– 10m/30 ton
2013-03-29 -
opony rolnicze 480/70R34 Kleber
2014-11-07 -
Zaszywarka ręczna UNION
2014-09-03
Konferencja "Żywność i żywienie w XXI wieku"
Dnia 9.09 br., na Zamku Królewskim w Warszawie, Minister Marek Sawicki uczestniczył w Konferencji “Żywność i żywienie w XXI wieku” (Food and nutrition in 21st century).
Konferencja nad którą patronat merytoryczny objął Minister Rolnictwa i
Rozwoju Wsi, została organizowana przez Ministerstwo Nauki i
Szkolnictwa Wyższego oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, w
ścisłej współpracy z Dyrektoriatem ds. Biotechnologii, Rolnictwa i
Żywności Komisji Europejskiej i jest jedną z flagowych imprez
organizowanych w ramach Polskiej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.
Podczas wystąpienia inaugurującego obrady Minister Marek Sawicki
przedstawił krótki referat pn. „Wspólna Polityka Rolna na rzecz
zapewnienia konsumentom żywności wysokiej jakości”. W swoim wystąpieniu
Minister przedstawił mechanizmy i działania realizowane w ramach
Wspólnej Polityki Rolnej, służące wsparciu produkcji wysokiej jakości
żywności. Na zakończenie referatu Minister nakreślił główne wyzwania w
obszarze żywności i żywienia stojące przez nową Wspólną Polityką Rolną
do których zaliczył m.in. kreowanie polityki zdrowego żywienia,
promowanie lokalnych systemów żywności oraz dokładne rozpoznanie
długoterminowych skutków dopuszczenia GMO.
W Konferencji wzięło udział ponad 400 uczestników z całej Europy: naukowców, polityków, przedstawicieli przemysłu, organizacji konsumentów i innych.