Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
RABE Agri - Agregat przedsiewny Sturmvogel
2011-12-07 -
Włączniki klawiszowe EL0578
2011-12-14 -
Akcesoria dla koni
2019-10-15 -
Iniekcja chemiczna
2011-09-08 -
JOHN DEERE - szyba przednia seria 6000
2011-12-13 -
DEUTZ - szyba przednia C-1200
2011-12-13
Marek Sawicki przewodniczył spotkaniu unijnych ministrów odpowiedzialnych za rolnictwo i rybołówstwo
W dniu 19 lipca br. w Brukseli odbyło się pierwsze pod przewodnictwem polskiej prezydencji posiedzenie Rady Ministrów UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa (AGRIFISH).
W trakcie spotkania, Przewodniczący Rady Marek Sawicki,
zaprezentował program prac polskiej prezydencji na II półrocze 2011 r..
„To dla mnie ogromny zaszczyt i niezwykła przyjemność móc zaprezentować
program prac prezydencji w dziedzinie rolnictwa i rybołówstwa na
najbliższe 6 miesięcy tematyka rolnictwa , rozwoju obszarów wiejskich i
rybołówstwa to dla polskiej prezydencji sprawy o ogromnym znaczeniu i
wpisane zostały one w priorytet ogólny „Bezpieczna Europa – żywność,
energia, obronność”. W ramach tego obszaru chcemy podkreślić podstawowe
znaczenie kwestii bezpieczeństwa żywności dla obywateli UE oraz
szczególne funkcje, jakie ma do spełnienia zreformowana Wspólna Polityka
Rolna” – powiedział Minister Sawicki.
Na posiedzeniu Rady KE zaprezentowała „Zieloną Księgę w sprawie działań promocyjnych i informacyjnych dotyczących produktów rolnych”., która rozpocznie debatę na temat zmiany kształtu tej polityki. Dla prezydencji jest to niezwykle istotna kwestia, gdyż promocja europejskich artykułów rolno – żywnościowych, na rynkach UE i poza nimi, jest bardzo ważna dla zapewnienia konkurencyjności europejskiego rolnictwa. Kwestie związane z promocją artykułów rolno – żywnościowych będą także tematem rozmów podczas wrześniowego nieformalnego spotkania ministrów rolnictwa UE we Wrocławiu.
Rada wysłuchała także przedstawionych przez KE wniosków grupy refleksyjnej ds. wołowiny.