Można składać wnioski na dopłaty do prywatnego przechowywania

Od 7 maja będzie można składać wnioski o uzyskanie pomocy do przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), masła, serów, mięsa bydła w wieku ośmiu miesięcy życia i więcej, mięsa baraniego i koziego w wieku poniżej 12 miesiąca życia.

Można składać wnioski na dopłaty do prywatnego przechowywania
Apeluję o szybkie składanie wniosków. Moje, między innymi, zabiegi w Komisji Europejskiej o podjęcie pilnych działań na rynkach rolnych przyniosły skutek, ale teraz to od samych producentów zależy czy środki na prywatne przechowywanie mleka i mięsa trafią do polskich przedsiębiorców – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski.

Na podstawie rozporządzeń Komisji Europejskiej uruchamianych jest  pięć mechanizmów prywatnego przechowywania.
 
Wniosek o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania można składać w formie elektronicznej za pośrednictwem skrytki ePUAP lub wysyłając e-mailem:
lub bezpośrednio w Kancelarii Ogólnej w Centrali KOWR (01-207 Warszawa, ul. Karolkowa 30), a także listownie.
 
Decydująca jednak będzie kolejność zgłoszeń.
 
Szczegółowe warunki udziałów w poszczególnych mechanizmach oraz formularze wniosków zostały zamieszczone na stronie internetowej ARiMR: https://www.arimr.gov.pl/rynki-rolne/doplaty-do-prywatnego-przechowywania.html
 
oraz w zakładkach dedykowanych poszczególnym rynkom na stronie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa:  http://www.kowr.gov.pl/interwencja
 
Dopłaty do prywatnego przechowywania stanowią jeden z elementów działań interwencyjnych na ww. rynkach w Unii Europejskiej. Czasowe zmagazynowanie nadwyżki towarów, które nie trafią na rynek pozwoli uniknąć destabilizacji cen. Jest to wsparcie dla zakładów przetwórczych, które będą mogły dany towar przetrzymać i wprowadzić go na rynek w lepszym dla określonego sektora czasie.
 
Mechanizm realizowany jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który działa na zlecenie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!