Spotkanie z Dyplomatami ds. Rolnych w Warszawie

Minister Marek Sawicki uczestniczył w przyjęciu organizowanym corocznie przez Dyplomatów ds. Rolnych.

Spotkanie z Dyplomatami ds. Rolnych w Warszawie


Spotkanie odbywało się w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W tym roku głównym jego organizatorem była Ambasada Węgierska.


„Węgry przygotowały się do przeprowadzenia, podczas swojej Prezydencji, dyskusji na temat przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej i jej nowych wyzwań. Rolnictwo to nie tylko produkcja żywności, to także praca i zatrudnienie, to problemy demograficzne i społeczne. Chcemy je rozwiązywać razem w roku naszych prezydencji” – powiedział Ambasador Pełnomocny i Nadzwyczajny Republiki Węgierskiej w Polsce Robert Kiss.


Minister Marek Sawicki podkreślił, iż jest przekonany, że w Unii Europejskiej idea solidaryzmu, jaka przyświecała jej „ojcom”, jest nadal głęboka i żywa. „Wierzę też, że nowa Wspólna Polityka Rolna będzie zdecydowanie prostsza, i to prostsza decyzjami, a nie deklaracjami, że w ramach europejskiego solidaryzmu uda się wypracować taką WPR, która będzie wyrównywała szanse rozwojowe, a nie pogłębiała różnice, że uda się ukierunkować ją na rozwój, konkurencję i innowacje, a nie tylko na przetrwanie rolnictwa europejskiego na poziomie końcówki poprzedniego wieku” – podkreślił.


Minister zaznaczył, ze rozwój rolnictwa i mądra polityka rolna coraz bardziej potrzebna jest nie tylko UE, ale całemu światu. „Cieszę się , że Prezydencja Francuska, w ramach grupy G20, znaczenie polityki rolnej podniosła do rangi priorytetu. Rosnące potrzeby żywnościowe świata skłaniają nas do tego, abyśmy wspólnie ożywiali WPR w Europie, aby w tym światowym rozwoju brać aktywny udział” – powiedział minister . Zwracając się do Ambasadora Węgier wyraził też przekonanie, że w roku naszych prezydencji będziemy wspólnie zmierzali w kierunku rozwoju.


Spotkania z dyplomatami ds. rolnych od kilku lat odbywają się w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Podczas tych spotkań, poszczególne kraje prezentują swoje tradycyjne potrawy. Po raz pierwszy w tym roku na stołach znalazły się także polskie produkty.


Źródło: http://www.minrol.gov.pl/



Tagi: