Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
AGROTRON K Deutz-Fahr
2013-02-04 -
PRZYCZEPA WYWROTKA - seria 200 AVANT
2012-01-05 -
Ciągnik Solis-20
2016-05-13 -
Pasy klinowe „Duro™”
2013-11-20 -
Taxus Media "Hilli" - cis średni "Hilli"
2011-10-10
Spotkanie ministra Kalemby z przedstawicielami Polskiej Izby Mleka
Minister Stanisław Kalemba spotkał się z przedstawicielami zarządu Polskiej Izby Mleka. Rozmawiano na temat aktualnej sytuacji na rynku mleka, działań podejmowanych przez ministerstwo, procesów konsolidacji sektora mleczarskiego i relacji pomiędzy branżą a sieciami handlowymi.
– Oprócz prac na forum Unii Europejskiej, głównie tych związanych z kwotowaniem mleka, prowadzimy prace nad nowymi rozwiązaniami w ramach ustawy o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych – powiedział szef resortu rolnictwa.
W kontekście zagrożenia przekroczenia krajowej kwoty mlecznej dla dostawców hurtowych, minister Kalemba poinformował, że do Komisji Europejskiej został przekazany odpowiedni wniosek. Zawarte w nim propozycje to umożliwienie Polsce konwersji, na szczeblu krajowym, niewykorzystanej kwoty sprzedaży bezpośredniej na kwotę dostaw. W przypadku ewentualnego przekroczenia krajowej kwoty mlecznej, zgoda KE zminimalizowałoby lub całkowicie wyeliminowałoby należną do uiszczenia przez producentów mleka opłatę.
Podczas spotkania mówiono również o możliwości prawnego uregulowania zasad współpracy z sieciami handlowymi. Zarówno minister, jak i przedstawiciele producentów podkreślili konieczność wypracowania regulacji i transparentnych norm w tym zakresie.
Polska Izba Mleka poinformowała o nowym programie edukacyjno-informacyjnym, którego działania realizowane będą pod hasłem „Mam kota na punkcie mleka”. Kampania będzie miała na celu promocję picia mleka wśród dzieci i młodzieży szkolnej. Jak podkreślili przedstawiciele Izby, to jedna z wielu akcji, jakie dotychczas przeprowadzono po to, aby od najmłodszych lat zachęcać konsumentów do zdrowego trybu życia i świadomego sięgania po produkty żywnościowe, w tym mleko i jego przetwory.