Wizyta ministra M. Sawickiego w Republice Czeskiej - dyskusje o przyszłości polityki rolnej

Minister Marek Sawicki przebywał w dniach 28 - 29 lutego w Brnie (Czechy). Minister uczestniczył w dyskusji prowadzonej w ramach Międzynarodowego Forum na temat jakości żywności oraz rozwoju rynków regionalnych. W Forum uczestniczyli ministrowie rolnictwa Europy Środkowo-Wschodniej (Litwy, Węgier, Rumunii, Bułgarii, Słowenii, Słowacji Polski i Czech ) oraz przedstawiciele Komisji Europejskiej i innych instytucji UE.

Wizyta ministra M. Sawickiego w Republice Czeskiej - dyskusje o przyszłości polityki rolnej

„Bezpieczeństwo żywności oraz zrównoważona jej produkcja to wyzwania na najbliższe lata” – podkreślali dyskutanci. Konsumenci coraz częściej świadomie wybierają znane produkty o wysokiej jakości i tradycyjnych smakach, wytwarzanych lokalnie. Zagrożeniem dla rozwoju takiej żywności jest napływająca na rynki europejskie tania żywność, wytwarzana bez uwzględniania obowiązujących w Europie standardów produkcyjnych.
 

Ministrowe rolnictwa uczestniczyli również w odbywających się w Brnie Międzynarodowych Targach Żywności SALIMA 2012.
 

29. lutego odbyło się posiedzenie Grupy Wyszehradzkiej (Polska, Węgry, Słowacja, Czechy) poszerzonej o Bułgarię, Rumunię i Słowenię. Głównym tematem rozmów była reforma WPR a zwłaszcza finansowanie rozwoju obszarów wiejskich. Ministrowe, ustosunkowali się do propozycji Komisji Europejskiej ( tzw. pakiet legislacyjny) i wyrazili zaniepokojenie rosnącym komplikowaniem tej polityki po 2013 r. Ministrowe podkreśli konieczność ujawnienia przez Komisję Europejską, już na tym etapie, alokacji finansowych na II filar WPR dla poszczególnych państw członkowskich. Zdaniem polskiego ministra należy wypracować nową wspólną politykę rolną, ukierunkowaną na rozwój sektora rolnego i obszarów wiejskich. Fundusze unijne na ten cel muszą odpowiadać na nowe wyzwania, a dystrybucja środków powinna być oparta na obiektywnych kryteriach zarówno w I jak i w II filarze.
 

Obecni na spotkaniu ministrowie jednogłośnie poparli potrzebę kontynuacji wsparcia inwestycji produkcyjnych w akwakulturze w ramach Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego.
 

Na wniosek gospodarzy spotkania ministrowie uzgodnili, że utrzymanie wysokiej jakości żywności oraz eliminowanie podróbek odpowiednich marek produktów żywnościowych, wymaga zmiany przepisów i ustalenia norm handlowych zwłaszcza dla przetworów mięsnych.

 


Tagi:
źródło: