Ponad 1 mln gospodarstw zastosowało nawozy. Zużycie nawozów w sezonie 2014/2015

Wyniki badania przeprowadzonego w czerwcu br. wykazały, że w sezonie 2014/2015 1177 tys. gospodarstw rolnych (83% gospodarstw) używało nawozów, w tym nawozów mineralnych lub wapniowych zastosowało 1059 tys. gospodarstw (75% jednostek biorących udział w badaniu) - informuje Główny Urząd Statystyczny.

Ponad 1 mln gospodarstw zastosowało nawozy. Zużycie nawozów w sezonie 2014/2015
Wyniki produkcji roślinnej uzależnione są szczególnie od czynników agrometeorologicznych. Na wielkość i jakość produkcji w znacznym stopniu wpływa też ilość nakładów ponoszonych na obrotowe środki produkcji, w tym np. na nawozy, środki ochrony roślin, czy na kwalifikowany materiał siewny.

Wykorzystanie nawozów mineralnych

W celu optymalizacji wzrostu plonów, w zasadzie powszechnie używane były nawozy azotowe, które zostały wykorzystane w 84% gospodarstw nawozy mineralne - 880 tys. gospodarstw. W użyciu były też nawozy wieloskładnikowe znajdujące zastosowanie w 65% - 685 tys. gospodarstw. Skala stosowania nawozów fosforowych i potasowych była znacznie mniejsza.
 
W roku sezonie 2014/2015 zużycie nawozów mineralnych (NPK) w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych zmalało w odniesieniu do okresu poprzedniego o 7,3% i wynosiło 123,2 kg.
 
W omawianym czasie rolnicy zastosowali pod uprawy 1792,2 tys. t nawozów mineralnych (NPK) w przeliczeniu na czysty składnik.
 
Zużycie nawozów wyniosło:
  • azotowych – 1003,6 tys. t,
  • fosforowych – 303,6 tys. t,
  • potasowych – 485,0 tys. t,
  • wapniowych – 567,6 tys. t.
Wyniki badania wskazują, że do najczęściej wykorzystywanych nawozów należą:
  • z grupy nawozów azotowych –mocznik, saletra amonowa i saletrzak;
  • fosforowych – superfosfat;
  • potasowych – sól potasowa;
  • wieloskładnikowych – fosforan amonu, polifoska i lubofoska.
W sezonie 2014/2015 utrzymywał się bardzo niski poziomu nawożenia wapniowego. Wskaźnik zużycia nawozów wapniowych na 1 ha użytków rolnych kształtował się w granicy mniejszej niż przed rokiem i wynosił 39 kg.

Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!