Ponad 1 mln gospodarstw zastosowało nawozy. Zużycie nawozów w sezonie 2014/2015

Wyniki badania przeprowadzonego w czerwcu br. wykazały, że w sezonie 2014/2015 1177 tys. gospodarstw rolnych (83% gospodarstw) używało nawozów, w tym nawozów mineralnych lub wapniowych zastosowało 1059 tys. gospodarstw (75% jednostek biorących udział w badaniu) - informuje Główny Urząd Statystyczny.

Ponad 1 mln gospodarstw zastosowało nawozy. Zużycie nawozów w sezonie 2014/2015
Wyniki badań związane z poziomem nawożenia znajdują przełożenie w regionalnym zróżnicowaniu intensywności produkcji roślinnej. W 2014 r. w Polsce Zachodniej plonowanie podstawowych upraw rolnych, czyli zbóż, ziemniaków, buraków cukrowych i rzepaku i rzepiku kształtowało się na wysokim lub bardzo wysokim poziomie.
 
W grupie gospodarstw największych o areale 100 ha i więcej, w których użytki rolne stanowiły 21% obszaru UR w kraju, zużycie nawozów mineralnych NPK było największe i wynosiło 28% łącznego zastosowania NPK. W gospodarstwach tych, na 1 ha UR użyto 166 kg NPK, z tego 95 kg stanowiły nawozy azotowe, 27 kg – fosforowe i 44 kg potasowe.
 
W ogólnym zużyciu nawozów mineralnych w przeliczeniu na czysty składnik udział azotu (N) wynosił 56%, fosforu (P2O5) – 17% i potasu (K2O) – 27%, przed rokiem udział tych składników wynosił odpowiednio: 56,8%, 17,6% i 25,7%, a według wyników sprzed dwóch lat 60,7%, 19,2% i 20,1%.
 
Mając na uwadze zmiany zachodzące w nawożeniu w trakcie tych paru ostatnich lat zauważalna jest nieznaczna poprawa proporcji nawożenia azotem w odniesieniu do fosforu i potasu. Niemniej jednak relacja N:P:K, która w sezonie 2014/2015 kształtowała się według proporcji 1,00:0,30:0,48 nadal odbiega sporo od zalecanego. Wysoki udział azotu wpływa niewątpliwie na wzrost wydajności, może jednak równocześnie wpływać niekorzystnie na procesy produkcyjne i powodować wzrost zagrożenia środowiskowego.

Nawozy naturalne w ponad 650 tys. gospodarstw

W ocenie poziomu nawożenia gleb należy też wziąć pod uwagę nawożenie naturalne, które obok nawożenia mineralnego stanowi cenne źródło niezbędnych składników pokarmowych roślin.
 
Nawozy naturalne w trakcie rozkładu wzbogacają glebę w próchnicę i polepszają jej właściwości. Zwiększają również możliwości sorbowania - zatrzymywania w glebie i powolnego rozkładania fosforu - 4 lata i potasu - 2 lata. W ocenie GUS, w sezonie 2014/2015 660 tys. użytkowników gospodarstw użyło nawozów naturalnych, przy czym obornik – 642 tys. gospodarstw, gnojówkę – 105 tys. i 61 tys. gospodarstw wykorzystało do nawożenia gnojowicę. W rolnictwie zużyto 44,8 mln ton obornika, co w przeliczeniu na czysty składnik NPK wzbogaciło użytki rolne w dobrej kulturze o 42 kg NPK. Zmiany zachodzące w pogłowiu bydła i trzody chlewnej, jak i zastosowanie nowoczesnych technologii chowu zwierząt gospodarskich wpływają na jakość i rodzaj nawozów naturalnych.


Tagi:
źródło: